HomeИнтересноКолко държави с Ц има по света?

Колко държави с Ц има по света?

Ако ви се падне да казвате държави с Ц, ще се изправите пред голямо затруднение. Поради тази причина, тази статия ще ви помогне , за да знаете коя е единствената държава с буквата Ц в света. Ето какъв е отговорът на този въпрос!

Централноафриканска република (ЦАР)

Това е единствената държава с буквата Ц. Както подсказва и нейното име, тя се намира в централната част на континента Африка, като заема повече от 600 000 квадратни километра. Въпреки това нейното население е само около 4 милиона, от които почти всички са християни. Нейната столица е град Банги, където живее около 20 % от населението. Разберете повече за историята на тази интересна и малко позната у нас страна.

История на ЦАР

Както и повечето африкански територии, ЦАР губи своята независимост като става част от френската империя. На нейна територия се срещат много сериозви залежи на диаманти, които носят сериозни приходи на френсктата хазна. По това време, тя става част от Френска Екваториална Гвинея както се нарича обединиенот на френските колониии в Централна Африка – Чад, ЦАР, Република Конго и Габон. По време на Втората световна война, тази територия остава самостоятелна, а не се включва към сателита на Германия – Виши. Постепенно през 1960 година, ЦАР получава своята независимост. След това следват поредица от диктаторски режими, които консолидират властта в едно лице, което да се възползват от богатството на страна. Малко преди това в страната се откриват и находища на уран, които я превръщат в стратегическа цел на Великите сили. Поради тази причина САЩ и Франция се конкурират върху контрола на тази държава, за да могат да се възползват от нейните ресурски в най-благоприятна за себе си степен. Извършват се поредица от преврати чрез външна намеса, за да може да се сложи удобният за тях диктатор, който ще им даде възможност от природните богатства на страната. Тези всички действия водят след себе си ситуацията, че ЦАР е една от най-бедните държави в света и е сред топ 10 на най-бедните държави на глава от население в Африка, където знаем, че на повечето места стандарта на живот не е висок.

Надявам се информацията за ЦАР да ви е била полезна. Ако ви се падне да казвата държава с буквата Ц – да знаете, че има само една.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ