HomeИнтересноКоя е Ирина Комнина - от пленник до българска царица

Коя е Ирина Комнина – от пленник до българска царица

Знаете ли историята на Ирина Комнина Дукина? Тя е българска царица и съпруга на цар Иван Асен II. Ирина Комнина е майка на цар Михаил II Асен и неговата регентка. Какво още интересно има около историята й, научете тук…

Коя е Ирина Комнина

Ирина Комнина Дукина е дъщеря на Теодор Комнин, епирския деспот и Мария Патралифена. Още, когато била дете заедно със семейство си тя попада в плен на българите. Това се случило, след великата победа на цар Иван Асен II, при Клокотница, през 1230 г. Тя отраства в двореца в Търново. Иван Асен II е пленен от красотата на Ирина. Влюбва се в нея като „Антоний в Клеопатра“.

Ирина Комнина – от пленник до българска царица

Византийски поет посвещава на царицата Ирина следните редове:

„          …Пресияйна и прекрасна, ти като луна проблясна

от една градина цвете, рай божествен, ти, царице!

По природа си красива, имаш кипреща се прелест,

като слънце над звездите бдиш с лъча на красотата…“

Висарион, търновският патриарх стриктно се придържал към православието. Той отказал да благослови сватбата на съпружеската двойка, заради твърде скорошният траур по царица Анна-Мария Унгарска. Тогава Иван Асен II не се поколебава и го осъжда на смърт. Църквата също отказва да признае титлата на Ирина като царица и канонизира за светец патриарх Висарион.

Ирина Комнина – брак и деца

През 1238 г. Иван Асен II се жени за Ирина Комнина. От брака си с нея, той имат 3 деца. Те са:

  • Ана-Теодора, омъжена севастократор Петър;
  • Мария, омъжена за български цар Мицо Асен;
  • Михаил II Асен, женен за руската княгиня Анна Ростиславна.

През 1241 г., след смъртта на Иван Асен II на търновския престол се възкачва Калиман I (Коломан I). Той е син на царя от Анна-Мария Унгарска, първата му съпруга. При управлението на България, той бързо губи позиции и е притиснат от постоянни набези на татарите. Страната е принудена да им плаща ежегоден данък в резултат на действията му.

Ирина Комнина – действията й като българска царица

Неуспехите на доведения й син пораждат силна опозиция и Ирина Комнина е повече от целеустремена да постави на престола своя син от брака си Иван Асен II.

Ирина оглавява срещу Калиман I, болярска опозиция. През 1246 г. Калиман I e отровен и на престола е коронясан синът ѝ Михаил II Асен.

Много историци смятат, че зад убийството на царя е заложено името на самата Ирина Комнина. Предполага се, че царицата Комнина като регент на Михаил II Асен, застанала начело на управлението на страната и действала от името на сина си. Той по онова време бил  непълнолетен, но доказателства за това, в крайна сметка липсват. По-късно Ирина Комнина става монахиня. Тогава приема и религиозното име Ксения. Тя е изгонена е от България, през 1256 г., след смъртта на сина си и последвала битка за българския престол. Прекарва до края на дните си край Солун, където са родовите й имения.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ