HomeИнтересноБългарияКоя е най-старата планина в България

Коя е най-старата планина в България

Някои от най-красивите високопланински пейзажи в Европа се намират в планинските вериги Рила, Пирин, Стара планина, Средна гора и Родопите. Техните долини приютяват множество български селца, където след дългите преходи може да поспрете, да отпочинете, да потърсите подслон, храна и вода“. – неизвестен турист, ентусиаст…

Научете, коя е най-старата планина в България, като разберете за 5-те най-известни:

Голямата планинска верига Стара планина (Балкана) преминава в посока запад-изток през цялата страна, разполовява я и дава името на целия Балкански полуостров. Други обширни планини са масивите Родопи и Странджа на юг.

Коя е най-старата планина в България

България предлага 7 големи планински вериги в непосредствена близост. Всяка верига и нейните села са уникални и предлагат свой собствен специален терен, флора и фауна и културно наследство. Разширената мрежа от маркирани туристически пътеки, хижи и опитната планинска спасителна служба правят посещенията, през цялата година възможни.

Родопа планина

Родопите са родното място на Орфей и Дионис и все още са призрачно и загадъчно място. Въпреки, че са сравнително ниски, тези планини притежават своя отличителна красота и са идеално място за пешеходен туризъм или колоездене.

Уникалните природни забележителности в Родопите са: Триградския и Буйновския каньон, интересни пещери, Чудните мостове с височина 40 м., скалните „гъби” на Бели пласт и Зимзеленските скали. Архитектурни обекти в района са селата Широка лъка и Ковачевица. Археологическият обект Перперикон е със световно значение. В Асеновградската Света гора се намират едни от най-старите български манастири – Бачковски (1089 г.), Араповски и Мулдавски.

Родопите се намират на границата с Гърция, а културата и климатът имат очевидно средиземноморско влияние. В много от тези села живеят българи мюсюлмани; интересни джамии осеят пейзажа. Овцете и козите се изкарват от селата в тучните околности за ежедневна паша.

Пирин планина (ЮНЕСКО)

Пирин носи името си от Перун, славянския бог на гръмотевицата, за когото се казва, че живеел на връх Вихрен (2914 м /9557 фута), най-високият връх по веригата. Тези планини са най-дивите и пресечени от българските вериги, като северната им част има истински алпийски релеф с назъбени върхове, остри върхове, многобройни ледникови циркуси и над 170 ледникови езера.

Пирин планина е обявена за национален парк. Ценителите ще оценят драматичните пясъчни пирамиди на Мелник и хубавото му червено вино, качеството на стенописите в близкия Роженски манастир, ендемичната флора. Банско се намира в подножието на Пирин планина и днес е голям ски курорт. Каруци, теглени от коне, тракат по калдъръмените улици, местните жители се събират по улиците, за да белят боб, сух тютюн и да си говорят със съседите.

Рила планина

Рила има скалиста, алпийска красота, със скалисти хребети, настръхнали върхове, дълбоки пропасти, множество диви цветя и повече от 180 пенливи езера и потоци. Името произлиза от тракийска дума, означаваща „богат на вода”. Връх Мусала (2925 м /9594 фута) е най-високата планина в Югоизточна Европа. Местността Мальовица е мястото, където българският алпинизъм прави първите стъпки. Рила планина е обявена за национален парк.

Рилските 7 езера са район, в който ще почувствате специална слънчева енергия, докато се разхождате . Това е ежегодната среща на последователите на сектата на слънцепоклонниците, основана от Петър Дънов. Изключителният Рилски манастир, старият център на Благоевград и приказните църкви в Добърско и Самоков са интересни места в района на Рила.

Стара планина

Балканът, наричан още „Стара планина” (Стара планина) е най-дългата верига на полуострова, простираща се на над 600 км /372 мили. Тя е естествената граница между Южна и Северна България. Балканът предлага забележителни природни забележителности: каньона на река Искър; Белоградчишката крепост, разположена сред обширна площ от причудливи скални образувания; района на Враца предлага феноменално катерене и спелеология. Централната част на Балкана е обявена за национален парк и има множество резервати.

В района се намират архитектурните шедьоври на Велико Търново (исторически стар град и впечатляваща крепост), Арбанаси, Боженци и Трявна. Особен интерес представляват Троянският, Соколският, Къпиновският и Килифаревският манастири.

Витоша планина

Витоша се издига точно в покрайнините на София. Жителите се стичат по склоновете му през уикендите, а малките села са разпръснати близо до основата му. Кабинков лифт и лифт предлагат лесен достъп. Връх Черни връх, на 2290 м /7511 фута, е най-високата точка. Два природни резервата с уникални планински цветя и билки са разположени на Витошкото плато, а морените „Скални реки” са типичен и впечатляващ пейзаж. През зимата Витоша предлага добри условия за каране на ски и снегоходки.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ