HomeИнтересноЛенинският Съботник: Научете историята му

Ленинският Съботник: Научете историята му

Ленинският Съботник е мероприятие, което стартира в България по модел, въведен от СССР, и има едно благородно послание – да насърчава хората да се грижат за обществените пространства и да възпитава младите поколения с идеята за отговорност към околната среда. В тази статия ще се запознаем с детайлите около това мероприятие, неговата история и важната роля, която играе след всички тези години.

Какво е Ленински Съботник

Ленинският Съботник е идея, която се провежда често поединично, но още има голяма значение в нашата страна. В тази инициатива гражданите излизат на улицата, за да почистят обществените пространства, паркове и градини на местата, където живеят, с цел да ги подобрят.

Историята зад Ленинския Съботник

Историята на Първият Ленински Съботник е през 12 април 1919 година във връзка с решението на жп работници в Съветска Русия, които работят допълнително по поправката на локомотиви. Това е инициатива на тези работници с цел на помогнат. По този повод Владимир Ленин пише известната си статия “Великият почин”, която става основа за идеологическото движение. Ленин го дава за пример как трудещите хора се самоорганизират и започват с доброволен труд да строят новия ред. Взето е решение да бъде организирана цялостна инициатива и е избрана и датата – 1 май 1920 година. Тогава цялото съветско ръководство начело с Владимир Ленин се включва в инициативата и е запазена и известна снимка как той пренася дървени трупи.

Ленински съботник в България

Инициативата започва да се следва в България през 50-те години на миналия век. Датата на събитието не е точно фиксирана – взема се най-близката събота до рождения ден на Владимир Ленин – 22 април. Свързана е с извънреден доброволен труд по почистване на обществените пространства. Една от ползите му е чисто възпитателната цел, с която се ползва към младите хора да се грижат за пространството около себе си и да не рушат това ,което другите са построили.

Ленинският Съботник е значима инициатива за почистване и подобряване на средата в България. Тази кампания си има своите плюсове и минуси, но ако трябва да се концентрираме върху хубавите страни на тази дейност – това е метод за почистване на пространствата в жилищните райони и научаване на всички хора, особено по-младите, да пазят всички обществени места и да не рушат, това което другите са построили.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ