HomeИнтересноНай-ветровито място в България - ще го познаете ли

Най-ветровито място в България – ще го познаете ли

Ако сте си задавали въпроси от типа кое е най-ветровито място в България, то именно за него ще поговорим днес. И както вече се досещате, най-ветровито е най-високо, тогава ще потърсим повече инфо по върховете.

Най-ветровито място в България

Всички знаем, че връх Мусала е най-високият връх в България – 2925 метра.

Намира се в Рила планина, недалеч от известния на всички любители на ските ски курорт Боровец. Това е най-значимият връх не само в страната и дори не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа. Височината на върха е 2925 метра.

Легендата разказва, че при хубаво време от върха на планината можете да видите Егейско море на хоризонта.

Разположен на територията на резерват Рила, върхът е най-високият в цяла Източна Европа, височината му е повече от 2,9 км.

Пешеходният маршрут за начинаещи от подножието на планината до върха отнема 7 часа. Може да стигнете до там по-бързо, ако използвате специални асансьори (лифтове).

Учените предполагат, че името на планината идва от арабски думи, обозначаващи пътя към Бога, свещено място за молитва.

Максималната температура на въздуха на върха е 18 градуса по Целзий.

Предполага се, че името произхожда от арабското „мус Аллах” и означава място в близост до Аллах, място за молитва.

Изследователите смятат, че върхът е получил името си по време на османското владичество. Както се казва преди това и историята мълчи. И така, през 20-ти век „религиозното“ име е променено за кратко: в продължение на 13 години, започвайки от 1949 г., планината е наричана връх Сталин.

Най-студеното място в България

Това е най-студеното място в България, където максималната температура дори през лятото не надвишава 19 градуса по Целзий. Тук през две трети от годината се задържа сняг, а през лятото много туристи се изкачват на най-високия връх в Източна Европа. От това място се откриват невероятни гледки към красотата на Рилския резерват.

Пешеходният маршрут до върха минава покрай красиви планински езера. Най-горното се нарича “Лед” и има дълбочина повече от 16 м. Езерото напълно оправдава името си: температурата на водата дори в горещо лято не се повишава над 8 градуса по Целзий.

Най-ветровито място в България – ще го познаете ли

И стигнахме до отговора на въпроса. За най-ветровито място в България се приема връх Мургаш, разположен в източната част от масива Мургаш в Западна Стара планина. Височина му е 1687 метра надморска височина, а ветровете се вихрят със скорост от 144 км/ч. Ветровете на този връх са най-силните в страната;

Той е следван от Черни връх или връх Мусала, за който говорихме в началото на статията. Достига 2925 м, а скоростта на вятъра е 7,6 метра в секунда;

Идва ред и на връх Вихрен в Пирин планина. Достига 2914 м и развива 7,6 м/с годишна скорост на вятъра;

Завършваме списъка с връх Ботев, в Стара планина 2376 м надморска височина. При средногодишна скорост на вятъра до 10 (метра в секунда), но не винаги са замервани такива стойности.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ