HomeИнтересноКолко са учениците на Кирил и Методий - какво не знаем за...

Колко са учениците на Кирил и Методий – какво не знаем за тях

Кирил е роден и се наричал Константин. Живял в периода 826–869 г. Другият брат е Методий, живял през 815–885 г. Те са двамата братя и византийски християнски теолози и мисионери. Заради евангелизирането на славяните са известни като „Апостолите на славянската писменост и култура“.

Колко са учениците на Кирил и Методий – какво не знаем за тях

Братята Кирил и Методи, на тях се приписва създаването на глаголицата, първата азбука, използвана за транскрибиране на старославянски език. След смъртта им техните ученици продължават мисионерската дейност, сред другите славяни.

И двамата братя са почитани в Източноправославната църква като светци с титлата “равноапостоли”. През 1880 г. папа Лъв XIII въвежда техния празник в календара на Римокатолическата църква. През 1980 г. първият славянски папа, папа Йоан Павел II, ги обявява за светци съпокровители на Европа, заедно с Бенедикт Нурсийски.

Кои са учениците на Кирил и Методий – какво не знаем за тях

Свети Сава е средновековен български и славянски светец и един от най-видните ученици на св. Кирил и Методий. Наред с него са и Свети Горазд, Свети Климент Охридски, Свети Наум и Свети Ангелар той е почитан като член на група, известна като “Седмочисленици”.

Учениците на Кирил и Методий – какво не знаем за тях

През 868 г. в Рим той и Свети Ангелар са ръкоположени за дякони от епископите Формоз и Гаудерих, докато Свети Горазд, Свети Климент Охридски и Свети Наум са ръкоположени от същите епископи като свещеници. През 885 г. папа Стефан V издава папска була, за да забрани използването на славянската литургия и през 886 г. графът на Великоморавия Svätopluk I заточил учениците на двамата братя.

Пътят на Сава и останалите четирима от тях до Първото българско царство останал неизяснен. Те се заселват в България, където са посрещнати от цар Борис и им е възложено да създадат богословски училища. Сава умира в края на 9 век/началото на 10 век, след Христа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ