HomeИнтересноПолезноНаучете в коя посока трябва да е главата при спане за вашия...

Научете в коя посока трябва да е главата при спане за вашия оптимален сън

Здравият сън може да подмлади тялото и да помогне да започнете още един нов ден, съвсем свежи!

Древните текстове на Васту Шастра и Фън Шуй препоръчват, според науката за архитектурата и значението на полярността за спокоен сън. Твърди се, че тези правила влияят, върху физическото и психическото здраве на спящия.

Аюрведа предлага да спите на лявата си страна, за да дишате правилно. Намалява натиска, върху сърцето, подпомага кръвообращението и насърчава по-доброто здраве. Ето един класически йогийски израз за анатомичната позиция на съня:

“A bhogi sleeps on the belly, a rogi sleeps on the back, while a yogi sleeps on the side.”

Сънят на страната на север

Сънят със северно изложение изобщо не се препоръчва. Той извлича енергия от тялото, нарушавайки интеграцията тяло-ум-дух. От медицинска гледна точка се казва, че желязото в нашето тяло се коагулира в мозъка, причинявайки проблеми с кръвообращението, повишен стрес, физически и психични проблеми и безсъние.

Д-р Васант Лад казва: „Само мъртвите хора спят с лице на север.“ Наистина, хиндуисткият обичай е да се постави трупът с глава, сочеща на север, докато тялото бъде кремирано въз основа на вярата, че северът е пътят за излизане на душата от тялото.

Сънят на изток

Слънцето изгрява на изток и се счита за посока на положителни вълни, сила на действие, подмладяване и енергия. Когато спим с глава на изток, енергията на Слънцето навлиза в тялото през главата и излиза, през краката, оставяйки ви със студена глава и топли крака. Особено полезно е това за учениците, защото подобрява паметта, подобрява концентрацията и е полезно за цялостното здраве.

Също така се предполага, че е добро за медитация и други духовни занимания. Сънят в посока изток-запад засилва креативността, добър е за зачеване и балансира и трите доши (Vāta, Pitta и Kapha).

Проучванията показват, че хората, които спят в тази посока, имат по-кратки цикли на сън REM (бързо движение на очите) и движение на очите (в сравнение със спането в посока север-юг), което предполага по-малко сънища и по-здрав сън.

Сънят на Запад

Спането от запад на изток не се препоръчва. Има някои, които предполагат, че това увеличава  Раджас (вродената тенденция или качество, което мести движението, активността и енергията) или безпокойство и амбиция, докато някои смятат, че това е неутрална поза за сън. И така, според Васту, спането с главата на запад може да доведе до неспокоен и нарушен сън, кошмари и склонност към насилие.

Спане на страната на юг

Ако се придържаме към теорията на магнитите, взаимното привличане между негативния Юг и позитивната глава създава хармония в съня. Според митологията Югът е посоката на Бог Яма и насърчават тежък, дълбок сън, като възстановителния сън на смъртта. Практикуващите Васту смятат, че това е най-добрият вид сън за здраве, понижаване на кръвното налягане и насърчаване на положителна енергия, богатство, просперитет и хармония.

За Вата хората, които често имат тревожност и студени ръце, се препоръчва да спят с главата на юг или югоизток.

Хората с влошаване на Питта могат да спят на северозапад (за известно време).

Спането с глава, обърната на запад (за ограничен период от време) може да върне Кафа викрути в баланс.

Заключение

  • Юг-Север: Спете с главата на юг и краката на север.
  • Изток-Запад: Спете с главата на изток и краката на запад.
  • Избягвайте да спите с главата на запад.
  • Никога не спете с главата на север.

Спането на страни активира Сурянади (дясната ноздра), Чандранади (лявата ноздра) и увеличава потока на Прана в нашето тяло. Поддържа клетките в будно състояние, съобразени с божественото съзнание и защитава нашите тяло и ум.

Такъв поток на чайтаня, през нашето енергийно поле не само витализира тялото ни, но също така се излъчва в околната, среда около нас.

Така че спете, както поискате, но нека да е в правилната посока!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ