HomeИнтересноБългарияКой е бил водач на партизанския отряд Чавдар

Кой е бил водач на партизанския отряд Чавдар

Партизанска бригада „Чавдар“ е подразделение на Първа Софийска въстаническа оперативна зона по време на партизанското движение в България (1941 – 1944). Действа в околностите на Ново село, Ботевград, Пирдоп, Етрополе и Якоруда.

Кой е бил водач на партизанския отряд Чавдар

Командирът на отряда е Тоне Переновски, политкомисар Добри Джуров, заместник-командир Иван Шонев. Той разделя на две чети-„Бачо Киро“ и „Бойчо Огнянов“. През октомври 1943 г. се провежда конференция на ръководството на отряда, на която се изработва план за политическата и военната му дейност.

Пълномощникът на бригадата е Тодор Живков

Той е упълномощен за областния комитет на БРП/к/.

И така, първата партизанска група в района на връх Мургаш е създадена, през есента на 1941 г. След разрастването си, през септември 1942 г. тя създава партизански отряд „Чавдар“.

Добри Джуров е командир на бригада „Чавдар“

През април 1944 г. отрядът наброява 437 партизани и прераства в бригада „Чавдар“, разделена на три дружини. Командирът на бригадата е Добри Джуров, помощник-командир Димитър Кирков, политкомисар Стамо Керезов. На 26 април 1944 г. I и III дружина разбиват складовете в гара Саранци, с което въоръжават повечето от партизаните. III дружина се прехвърля в Родопите и извършва акции в с. Сестримо и гара Якоруда. Разраства се в батальон. Формиран е и нов Теренски батальон.

На 3 май 1944 г. I и II дружина водят голямо сражение над Елешнишкия манастир. През май и юни 1944 г. двете дружини попадат в блокада, организирана от войскови, жандармерииски и полицейски подразделения от гр. Враца, гр. Плевен и гр. София. Партизаните дават много жертви в кръвопролитните боеве, но в крайна сметка излизат от блокадата. Оцелелите от двете дружини се обединяват с оцелелите от Войнишкия партизански батальон „Христо Ботев“ и провеждат акции в с. Сеславци, с. Кремиковци и с. Ботунец. III батальон участва във формирането на Четвърта софийска въстаническа бригада.

На 9 септември 1944 г. бригадата „Чавдар“ участва в установяването на властта на ОФ в Ихтиманско, Ботевградско, Пирдопско, Софийско и в София.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ