HomeИнтересноПолезноКакво е значението на думата Анклав?

Какво е значението на думата Анклав?

Анклав е дума, която често се ползва, но рядко се обяснява какво е точното ѝ значение. Днес ще разберете повече какво означава тя и колко държави по света попадат в тази категория.

Какво е значението на Анклав

Анклав означава определена земя, която е обкръжена изцяло от друга страна. В миналото се е използвало и за отделни части от определен град, които имат различно данъчно облагане. Най-известните Анклави в Европа са Ватикана и Сан Марино. И двете страни са изцяло обградени от Италия, така че нямат никакви други съседи.

Екслав

Това е точно обратната хипотеза. Когато дадена страна няма директен досег със част от своята територия, то това е екслав. Примери в това отношение са Калининградска област за Русия и Аляска за САЩ. Тук е важно да се отбележи, че не е задължително тази територия да има само 1 съсед – може да граничи с няколко държави. Важното е ,че няма пряка връзка с останалата част от държава.

Полуанклав/Полуекслав

  1. Полуанклав е ситуация при която анклавът пак е обграден само от една страна, но има излаз на море. Примери за такава хипотеза са Португалия, Дания, Монако и Гамбия.
  2. Полуекслав е със същата връзка – когато екславът има досег до море.

Колко на брой са Анклавите по света

Те са само 3 на брой – Ватикана, Сан Марино и Лесото

  1. Ватикана е новото наименование на Папската държава. Тя е основана през 756 година и съществува до 1870 година. Тогава папата губи контрол върху всички свои територии и за цели 59 години се запазва в тази ситуация. Това се променя през 1829 година, когато Мусолини подписва с Латеранските споразумения със Светия престол и това възстановява официално Папската държава в нейната позната форма под името Ватикана. Тя заема под 0.5 квадратни км, а нейното население е под 1 млн души.
  2. Сан Марино е вторият съществуващ анклав. Тя е една от най-старите държави в Европа, като е създадена още през 301 година след Христа. Държавата успява да оцелее и да премина през много препятствия през вековете – като Наполеон, Световните войни и други. Тя заема около 0.61 квадратни километра, а населението ѝ е под 40 000 души.
  3. Лесото – Това със сигурност е най-малко познатата държава от трите. Тя се намира в най-южната част на Африканския континент, като е обградена изцяло от Република Южна Африка(РЮА). Тя е доста по-голяма от предишните 2 – заема цели 30 000 квадратни км, а населението ѝ е около 2.2 млн души. Малко известен факт за нея е, че това е единствена независима държава, територията на която е разположена изцяло над 1000 метра надморска височина. Нейната най-ниска точка е на 1400 метра, а над 80% от територията на страната е над 1800 метра. Старото име на страната Басутоленд, но тя получава независимост под новото си име Кралство Лесото през 1866 година от Великобритания.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ