HomeИнтересноКои са най-уникалните растения във влажни екваториални гори

Кои са най-уникалните растения във влажни екваториални гори

Знаете ли, кои растения виреят във влажни екваториални гори?

Светът на екваториалната гора е сложна и богата на растителност екосистема, която съществува от хилядолетия на Земята. Намира се в горещия екваториален климатичен пояс.

Там има дървета с ценна дървесина, лечебни растения, дървета и храсти с екзотични плодове, великолепни цветя и т.н. Тези гори са непроходими, така че тяхната флора и фауна не са достатъчно проучени. Най-малко 3000 дървета и повече от 20 000 цъфтящи вида растат в екваториалните тропически гори.

Екваториалните гори се срещат в различни части на света

Те са:

в Югоизточна Азия;

в Африка;

в Южна Америка.

Различни нива на екваториалната гора

Основата на екваториалната гора са дървета, които растат на няколко нива. Стволовете им са обвити с лози. Дърветата достигат до 80 метра височина. Кората им е много тънка и точно върху нея растат цветя и плодове. В горите растат много видове фикуси и палми, бамбук и папрати. Тук са представени повече от 700 вида орхидеи. Сред дървесните видове може да се срещнат и бананови и кафеени дървета.

Кафено дърво

Във влажните екваториални гори често срещано е какаовото дърво. Неговите плодове се ползват в медицината, в кулинарията, за готвене на най-различни сладкарски и други изделия, а също така и в козметологията.

Какао

Каучукът се извлича от Hevea brazilian.

Бразилска хевея

Палмовото масло се приготвя от маслена палма, използвана в целия свят за производство на кремове, душ гелове, сапуни, мехлеми и различни козметични, хигиенни продукти, за производството на маргарин и свещи.

Сейба

Сейбата е друг вид растение, чиито семена се използват в производството на сапун. От плодовете му се извличат фибри, които след това се използват за пълнене на играчки и мебели, което ги прави меки. Също така, този материал се използва за звукоизолация. Сред интересните видове от флората на екваториалните гори са джинджифиловите растения и мангровите гори с дървета.

Мъхове, лишеи и гъби, папрати всички те също растат във влажните гори около екватора. Срещат се в средните и долните нива на екваториалната гора. На някои места растат и тръстики. В тези екосистеми практически няма храсти. Растенията от долния слой имат доста широка зеленина, но колкото по-високи са растенията, толкова по-малки са листата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ