HomeИнтересноПолезноЗадушница 2022: Ето кога се падат

Задушница 2022: Ето кога се падат

През годината има три големи Задушници. Те винаги се отбелязват в събота. Задушниците са, за да отдадем почти на мъртвите. Традицията съществува от векове и се спазва и до днес. В православната църква се провеждат панахиди за загиналите ни близки и роднини.

Ето и кои са трите големи Задушници през годината:

  1. Голяма Задушница;
  2. Черешова Задушница;
  3. Архангелова Задушница.

Голямата Задушница

Голямата Задушница се почита един ден преди Месни заговезни. Черешовата е след Спасовден, а Архангеловата е в събота около Архангеловден. 

И на трите Задушници семействата, които са погребали близък човек или роднина, посещават гроба му, преливат го с вино, палят свещи, прекадяват с тамян и раздават подавки, изричайки думите: „За Бог да прости“.

През 2022 година Голямата Задушница се отбелязва на 26 февруари. 

Черешовата Задушница

Черешовата Задушница се почита на 11 юни. Тя е втората през годината и е точно преди Петровите пости. На тази Задушница е прието към подавката да се добавят и череши, защото по това време на годината зреят плодовете. Има поверие, което гласи, че на този ден хората, преди да отидат на гробовете на покойниците, трябва да оставят вратите и прозорците на домовете си широко отворени, за да могат душите на мъртвите да излязат. 

Архангеловата Задушница

Архангеловата Задушница се пада на 5 ноември. Това е последната Задушница за годината. На този ден в православните храмове се извършва обща панихида за починалите. Хората се молят за душата на мъртвите и палят свещ. 

Това са трите големи Задушници. Всяка година се отбелязват на различна дата, но винаги в шестия ден от седмицата, събота. 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ