HomeИнтересноБългарияНаучете повече за таврийските българи - непознатата им история

Научете повече за таврийските българи – непознатата им история

Знаете ли, кои са таврийските българи  каква е тяхната история? Ако не сте я чували преди, продължете да четете. Може дори да я знаете, но не в детайли. Предлагаме ви да останете с нас и да научите повече…

Таврийските българи –кои са те

Таврийските българи са населявали, земите на област Таврия, след 1861 г. Това са териториите на днешна Украйна.

Те са българска диаспора, наследници са на бесарабските българи, последните, от които друга диаспора на българи, населявали земите на Украйна и Молдова.

Неизвестна история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, наброяващи почти 40 хил. души, заселени по територията на сегашна Украйна и полуостров Крим, не са чест  обект на проучвания, дискусии или полемики.

Липсата на не голямата публичност по темата води и до погрешно мнение, че бесарабските и таврийските българи са от една и съща диаспора от сънародници българи

Какво се знае за тези таврийски българи

Броят на таврийските българи е много по-малък от българите в Бесарабия. Процесът на тяхното преселване започва по време на Руско-турските войни от 1769 до 1878 г. и продължава, след 9 септември 1944 г.

Книгата „Цената да си българин в Таврия” от д-р Владимир Калоянов дава отговори на редица въпроси, свързани с икономическото, демографско и социално развитие на тази неголяма българска общност. В нея авторът и споделя:

„Разглеждам периода от 1917 до 1945 г., тъй като от 1917 г. Руската империя започва да се опитва да асимилира българите – обясни Калоянов в интервю за Радио България – С тази книга се опитвам да покажа как да не допускаме грешки. Целта е да стигнем до училищата. Тази история трябва да ни послужи като урок как българите и българският дух могат да оцелеят в чужбина . ”

Тези доводи и заключения са обект на изследванията му в период от 30 години, направени са, през ХХ век.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ