HomeИнтересноБългарияВ кой град се намира квартал - "Бялата пръст"

В кой град се намира квартал – “Бялата пръст”

Град Шумен (известен като Коларовград в периода 1950-1965 г.) е град разположен в Североизточна България. Той има население от 79 710 души (по данни от НСИ, 31.12.2013) и е десети по големина в България.

Ако по една или друга причина сте чували за квартал “Бялата пръст”, но все още не знаете къде се намира, веднага ви казваме.

В кой град се намира квартал – “Бялата пръст”

Бялата пръст е квартал на град Шумен, който както вече споменахме е град в североизточна България. Самият квартал е разположен в северозападната част на града.

Населението на квартала е съставено предимно от роми. Статистиките са направени през 2009 година, когато местните наброявали около 3000 души, главно мюсюлмани.

Според някои източници, този квартал на Шумен е един от най-замърсените в града. Населението на квартала е съставено основно от цигани. От всички постройки там, основно къщи няма нито една законна. Те са построени в кален лабиринт, в който само местните могат да се оправят.

Други квартали на Шумен освен Бялата пръст

Друг квартал е “Гривица”

известен и като панелките на кв. “Боян Българанов“ Представлява жилищен комплекс на град Шумен, разположен в северозападната част на града. В него има застроени панелни блокове. Българанов граничи отдясно с вече споменатия ромски квартал №1 – Бялата пръст и отляво с ромски квартал №2- Витошата. Българанов е едно неголям и подходящ за хора, без претенции. Плюсът е, че лесно можеш да научиш 1-2 малцинствени езика, които там не са чак малцинствени. Там се намира и СОУ „Трайко Симеонов“.

Следващ в списъка квартал е “Дивдядово”

Той е бивше село, разположено е на юг от центъра на града, в подножието на Шуменското плато.

До 1878 г. е носил името Ченгел. Близо над квартала, в Шуменското плато са разположени живописни скали, местенца и маршрути за туризъм. В селото имат хубава стара църква, а до нея е старото килийно училище – сега е музей. Говори се, че Левски е отсядал там.

Ред идва на квартал “Еверест”

Той е разположен в северната част на града. Вижда се отдалече на най-нависоко на север.

В списъка на Шумен се нарежда квартал “Тракия “

Той е най-големият жилищен комплекс на град Шумен, разположен в крайната източна част на града. Създаден от тракийски изселници. Кварталът е люлка на едни от най-известните бандити, прочули го и у нас и в чужбина. Говори се, че в Мадрид имало квартал с надпис “Тракия”. Или “Шумен”, не се знае… Тракийският е като град в града. Далечко е от центъра на Шумен. Ограничава го жп линията и индустриалния квартал. За Тракийския квартал – може да се каже, че е разделен на две части – горна и долна.

Пред последен в списъка с квартали на Шумен е “Херсон”

Той е тихичък “Добруджански” и пенсионерския централен квартал, нарича “Херсон” започващ от кръговото на руския паметник към РУМ-а. Какво е Руския паметник, РУМ, Оборище, Разперко, Хиподрума и други местни понятия ще оставя на новодошлите в Шумен да открият сами.

Последният в списъка е квартал “Мътница”

Намира се източно от центъра на града и представлява китно, малко кварталче.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ