HomeИнтересноИнтересни фактиЗа колко време Земята обикаля около Слънцето

За колко време Земята обикаля около Слънцето

Всеки знае, че ние, заедно с нашата планета Земя, се въртим около оста си и това се случва 24 часа, всеки ден. Заедно с това нашата планета се върти около централния обект на слънчевата система (слънцето), в която влиза. Това се случва за 365 дни 5 часа 48 минути 46 секунди или година.

Въведение

И предвид земната ос е наклонена под ъгъл от 66 градуса, в резултат на това се сменят сезоните. Това “изкривяване” е и причината за различната продължителност на деня и нощта в зависимост от времето на годината.

Описанието за въртенето на Земята около Слънцето се появява през XVII век в писанията на Николай Коперник. Оттогава е извършена титанична работа за прехвърляне на този процес в математически величини. И наистина, ако такъв ярък небесен обект не се върти около нас, тогава как се изразява нашата орбита по отношение на него?

Колко време отнема на Земята да се завърти около Слънцето

В продължение на много векове астрономите са наблюдавали това явление и са стигнали до извода, че движението на нашата планета има редица интересни характеристики. „Полетът“ отнема 365,242199 средни слънчеви дни, така че на всеки четири години е необходимо да се добавя още един ден и такава година се нарича високосна година. Формата на орбитата се характеризира като елипсовидна и за първи път е описана от немския астроном Кеплер. На него се разграничават две крайни точки: перихелий – най-близката до Слънцето, и афелий – най-отдалечената. Тази форма, като се вземе предвид наклонът на собствената му ос влияе, върху смяната на сезоните.

Освен това има няколко други важни точки в орбита:

  • пролетно и есенно равноденствие – 23 септември и 21 март;
  • зимно слънцестоене – 22 декември;
  • лятно слънцестоене – 22 юни.

Защо Земята се върти около Слънцето и колко време отнема това

След публикуването на трудовете на Коперник, учените потвърдили тяхната надеждност и установили, че Земята е подвижна в космическото пространство на нашата затворена система, а Слънцето от своя страна се движи по кръгова траектория спрямо центъра на галактиката Млечен път.

Смята се, че още в началото на раждането на нашата планета от космически прах, тя се е поддала на силата на инерцията поради, което обикаля и до днес. В съвременната наука има три теории :

  • За инертното въртене;
  • Излагане на слънчева радиация;
  • Теория за магнитните полета.

Времето, необходимо за извършване на пълна обиколка е 1 земна година или 365 дни. И така, има една особеност, 365 дни са 8760 часа, а Земята се нуждае от 8766 часа годишно. И така, един допълнителен ден се натрупва за четири години, такава година се нарича високосна и включва 366 дни.

Колко време отнема на Земята да се завърти около Слънцето

Преди да отговорите на този въпрос, трябва да разберете:

  • Точната траектория на движение на Земята.
  • Връзката между въртенето на планетата и сезоните.
  • Влияние на наклона между планетата и вертикалата.

И така, нашата планета непрекъснато се върти около оста си. Наред с това тя се върти около една от най-големите и близки звезди. Пътят, изминат от Земята по време на въртене, не е кръг, защото е леко удължен. От това следва, че за дванадесет месеца Земята е на малко по-близко разстояние, а също и на по-отдалечено точно два пъти. Основният виновник за това явление е същият ъгъл между центъра на Земята и вертикалата. Факт е, че по време на движението на Земята този „дефект“ остава.

Смяна на сезоните

И така, само един наклон позволява на нашата планета да се доближи до Слънцето на същото разстояние. Това е времето на златната есен и цъфтящата пролет. Съответно това явление е последвано от друга важна последица, а именно четирикратна смяна на сезоните.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ