HomeИнтересноБългарияЗащо има река на име България в Хондурас

Защо има река на име България в Хондурас

Знаете ли къде минава река България и дали въобще се намира в България?

Чували ли, сте за реката, която носи името на страната ни България? Може да ви се стори странно или ви излиза в главата. А знаете ли къде точно текат води на река България?

Навярно някои от вас ще се изумят, за дриго ще е познато или нещо далечно, но непомнещи откъде. Реално река Рио Булгария в Хондурас се намира. Тя е единствената в света, която носи името на страна, по-конкретно на нашата държава.

В Хондурас тече река наречена България. През 20-те години от миналия век 130 души българи са се преселили в Хондурас. И там техните потомци са останали, а днес наброяват 7 500 и 10 000 души.

България, реката извира от планината Грасиас а Диос, намираща се в Националния парк Пико Бонито. Тя е заобиколен е от труднодостъпна джунгла и заради пресечения й силно и наклонен терен поречието й не е добре проучено.

Каква е причината за името на река България

Така се появило името на реката, която е наречена в чест на откривателя й. Той бил българин и е един от първите български сънародници, заселили се по тези земи – в централноамериканската държава от 20-те години на миналия век.

В Ла Сейба, през 1928 година се заселил първият емигрант от България на име Борис Петров. Той е напуснал родния си край Белоградчик и минавайки през Куба попаднал в Централна Америка.

Поради огромната раждаемост към днешна дата хората от български произход в Хондурас са повече от 10 000 души. Всички от тях, които са мъже носят български фамилии, а местния обичай налага хората да носят по 5-6 имена. На това място и жените българки могат да имат по няколко имена, едно, от които е българско.

И така, първият български преселник си и направил бананова плантация там и скоро бил последван от своите сънародници. Българите емигранти били така предприемчиви, че бързо построили къщи и дори жп линия.

В наши дни потомците на българи в Хондурас са добре известни в обществото. Сред тях има учители, някои работят в държавни институции, каквато е Секретариата за външни работи, а трети са добре развили се бизнесмени.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ