HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо не усещаме въртенето на Земята - научете причините

Защо не усещаме въртенето на Земята – научете причините

Знаете от ранна възраст, още от училище, че Земята се върти. Защо, обаче не усещаме това да се случва и какви са причините това да е така, разберете сега:

Какво не знаем за въртенето на Земята

Ние не усещаме, Земята да се върти сама. Например точката, разположена на екватора, се движи с около 1670 километра в час!

Ние не усещаме въртенето на Земята, но това не пречи на обектите на нейната повърхност да отчитат движението й.

Въртенето на Земята предизвиква силата на Кориолис (инерционна сила), която отклонява инерционните движения, в дясно на северното полукълбо и в ляво на южното полукълбо. Така, благодарение на махало, окачено под пантеоновия купол в Париж, Леон Фуко демонстрирал въртенето на Земята още през 1851 г.

Скоростта на въртене на Земята със сигурност е относително висока. Важното е, обаче тази скорост да е постоянна. Въртенето на Земята се извършва равномерно, което не предизвиква особени усещания.

Когато седите във влак и той се движи с крейсерска скорост, не усещате нищо, дори и да е високоскоростен влак. Физически, може да усетите само ускорението и забавянето. В тези моменти силите ни дърпат към мястото, на което сме или ни отблъскват от него.

Ефекти на центробежната сила

За да се следва кръговото движение на Земята, към тялото трябва да се приложи сила. В противен случай принципът на инерцията би ни принудил да се движим по права линия. Говорим за силата на гравитацията, която може да се разгледа като две понятия: силата на гравитацията (отговорна за ускорение от 9,81 m/s 2 ), възникваща от масата на Земята и ни дърпа към нейния център; центробежна сила (отговорна за ускорение от около 0,02 m/s 2 ), произтичаща от въртенето на Земята и стремяща се да ни изтласка от нея. За да усетите въртенето на Земята, центробежният ефект трябва да е по-силен от гравитацията.

Източник: https://new-science.ru/pochemu-my-vsegda-vidim-odnu-i-tu-zhe-storonu-luny

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ