HomeИнтересноИнтересни фактиКакво е значението на турски на джумая

Какво е значението на турски на джумая

В южната част на страната, в самото сърце на плодородната Горнотракийска низина, на три хълма се е разпрострял античният град Пловдив, известен още като Филипопол и Филибе.

Това е вторият по големина град в България и един от най-старите в цяла Европа – според някои историци.

Пловдив е по-стар от древен Рим

Той е надживял Картаген, Константинопол и Атина. Първият му владетел е бащата на легендарния Александър Македонски, Филип II, който кръстил селището на себе си. След като по-късно попада в ръцете на римляните, градът е трансформиран: появяват се бани, амфитеатър и хиподрум.

Невероятно, но някои от сградите от онова време, все още се смятат за основните забележителности на Пловдив.

Какво е значението на турски на джумая

Този малък град се смята за един от най-красивите в страната. Не е изненадващо, че Пловдив е наричан градът на художниците – всяка година тук идват стотици майстори на четката и боята, които между другото предпочитат да отсядат не в хотели, а в уединени апартаменти за един ден в Пловдив.

Запознаването с древността започва тук още в историческия център, където са съхранени и останките от каменна тракийска крепост. Има и тесни улички, характерни за Средновековието и къщи, украсени с резби и декоративни рисунки – така вековете се обединяват на едно място. Създадени са всички условия за разходка в центъра: забранено е преминаването на автомобили. Като цяло резерватът “Старинен Пловдив”, включва райони от самите хълмове, от които започва животът в града. Това е уникален музей на открито, състоящ се от почти 200 невероятни експоната.

Криволичещи улици водят до красиви барокови къщи, заобиколени от розови храсти. Обърнете внимание на  къщата Куюмджиуглуви, в която днес се помещават експозициите на етнографския музей; до къщата на Недкович, общ. и Къщата на Ламартин, заета от Дом на писателите в Пловдив.

За значението на джумая от турски

В Стария Пловдив древни православни църкви мирно съжителстват с мюсюлмански джамии, оставени „за спомен“ от османците. Между другото, за джамиите.

Най-известните в Пловдив са Джумая джамия, украсена с девет купола и Имарет джамия, украсена с оригинална релефна зидария. В самия център на града има античен амфитеатър с 3000 места, построен през II век от император Марк Аврелий. Днес той, амфитеатърът, е възстановен, в него отново се провеждат фестивали и зрелища. Обърнете внимание на часовниковата кула , една от най-старите в Европа, и петстепенната камбанария на църквата “Свети Константин и Елена” .

Между другото, този храм съхранява уникална колекция от икони, включително произведения на известния майстор на църковната живопис Захарий Зограф.

Друга красива стара църква се намира в южните покрайнини на града – църквата Света Богородица. Тя е украсена с уникални дърворезби. Принадлежи към епохата на Българското възраждане. Въпреки това, като църквите на Светата седмица и Свети Димитър.

Сред многобройните музеи в Пловдив особено място заемат археологическият и етнографският, за които вече споменахме бегло. Няколко археологически изложби обхващат историята на града от неолита до римския период. Гордостта на музея е погребалната маска на тракийския владетел и Панагюрското златно съкровище. В етнографския музей може да се запознаете с културните традиции на жителите на града. Тук са изложени и керамика, предмети от бита, старинни музикални инструменти и облекла.

Търсачите на антики няма да останат разочаровани от разходка до Бачковския манастир, който е на 28 км от града. Това е един от най-старите православни манастири в страната, основан през 11 век от братя, дошли от Грузия.

През 15 век османците нападат пристанището на православните монаси. Те разрушили светинята почти до основи. Въпреки това, нещо все още е оцеляло: криптата от 10 век, катедралата на Света Богородица (17 век), църквата Свети Архангел със стенописи на същия Захарий Зограф. Между другото, в манастира се съхранява една от най-почитаните икони в православния свят – Чудотворната икона на Богородица “Умиление”.

Какво друго си струва да видите и снимате в древния град

Интерес събужда и легендарния паметник на съветския воин-освободител “Альоша”. Той се намира на хълма Бунарджик. Представлява масивна статуя, която може да се види от почти всяка точка на града.

И така, когато имате предначертан план-график с поне една малка част от забележителностите на град Пловдив, то може да разчитате да имате приятен престой и само ярки впечатления!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ