HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли как се наричат солите на млечната киселина

Знаете ли как се наричат солите на млечната киселина

Млечната киселина е естествена органична киселина с дълга история в хранително-вкусовата, кожената, боядисващата дървесина и козметичната промишленост.

От много време насам млечната киселина станала достъпна в търговската мрежа. Тя се образува, чрез естествена ферментация в продукти като сирене, кисело мляко, соев сос, месни продукти, мариновани зеленчуци, бира и вино.

Телата на животните и хората също произвеждат значително количество млечна киселина по време на ежедневни дейности като ходене и бягане.

Днес млечната киселина и нейните соли като калциев лактат и натриев лактат се използват широко в хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната промишленост.

Спецификации

Млечната киселина (2-хидроксипропионова киселина), CH 3 -CHOH COOH, е най-широко разпространената хидроксикарбоксилна киселина, която има първостепенна позиция поради многостранните си приложения в хранително-вкусовата, фармацевтичната, козметичната, текстилната, кожената и химическата промишленост. Тя е намерена и описана за първи път в кисело мляко от шведския химик Карл Вилхелм Шееле през 1780 г. Тя е изолирана за първи път от кисело мляко от CW Шееле през 1780 г. и е произведена за първи път в търговската мрежа през 1881 г. от CE Avery в Литълтън, Масачузетс, САЩ. Pasteur, Lister и Delbruck идентифицират млечната киселина като микробен метаболит.

Млечната киселина е хирална молекула и има два оптични изомера. Едната е известна като L-(+)-млечна киселина, а другата е S-(-)-млечна киселина. Смесва се с вода или етанол и е хигроскопичен по природа. При животните L-лактатът се произвежда постоянно от ензима лактат дехидрогеназа (LDH) по време на нормален метаболизъм и физическо натоварване. Концентрацията й не се увеличава, докато скоростта на производство на лактат не надвиши скоростта на отстраняване на лактат. Това равновесие се управлява от редица фактори, включително монокарбоксилатни транспортери, концентрация заедно с изоформата на LDH и окислителен капацитет на тъканите. Концентрацията на лактат в кръвта обикновено е 1–2 mmol/L в покой, но може да се повиши над 20 mmol/L при интензивно усилие.

Различни соли на наличната млечна киселина

Ферментацията на глюкоза (получена от царевица, соя или картофи) се извършва с помощта на щам Lactobacillus, който произвежда сурова млечна киселина. Суровата млечна киселина се неутрализира със съответната минерална сол, за да се получат лактати. Лактатът се регенерира допълнително, чрез подкисляване, филтриране, концентриране и обезцветяване.

Източници на информация:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_lactate

https://www.prathista.com/product/lactic-acid-and-salts

https://foodandhealth.ru/komponenty-pitaniya/molochnaya-kislota

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ