HomeИнтересноЗнаете ли, какво е значението на думата "Кореком" - популярните магазини, преди...

Знаете ли, какво е значението на думата “Кореком” – популярните магазини, преди промените

Кореком е дума, позната на много българи от миналия век, която се асоциира с магазина на изобилието. В него имаше всичко, което по ново време не е възможно да бъде закупено от останалите магазини. Или поне не в големи количества, с ред и т.н., или свободно.

Продуктите, които се предлагаха в Корекомите бяха далеч по-ниски цени от обичайните на Запад. Интересното е, че такива стоки и продукти не са се и предлагали в традиционно съществуващите магазини по комунистическо време.

Знаете ли, какво е значението на думата “Кореком” – популярните магазини преди промените

Друго интересно, относно Корекомът е, че в него може да се пазарува с долари, но не и с българската национална валута лева. Това обяснява и факта, че не всеки е можел да си пазарува в Коректо, ако няма налични долари. Такива по времето на социализма притежаваха елита на населението, хората, на които им беше разрешено да пътуват в страната, да имат бизнес извън пределите на България или казано с една дума номенклатурата.

Факт: Всеки, който купувал стоки от Кореком в последно време, но не е бил упълномощен да има валута в себе си, рискувал да бъде разследван от властта.

Популярните магазини преди промяната

И така, магазините във времето на „Бай Тошо“, работили по принципа на чехословашките Tuzex, източногерманските Intershops и/или полските магазини Pewex.

Освен познатите долари, западната валута, щатски долари, магазини Кореком приемали и заплащане, чрез валутни сертификати. Е тях се продавали стоки от Запада, които не били предлагани в обикновените търговски вериги по онова време. Такива стоки и продукти, включвали тютюневи изделия (например цигари Marlboro), вносни спиртни напитки (напр. шотландско уиски). Kinder Surprise шоколадови яйца, известни на много сред нас и до днес като”яйца от Кореком” или”корекомски яйца”.

Предлагали се и нехранителни артикули, като: дрехи, козметика, играчки, списания, потребителска електроника (напр. видеокамери и видеорекордери) и т.н.

В Кореком можело да се намерят и български артикули, произвеждани главно и предназначени за износ.

За да бъдат закупени такива продукти, обаче имало дълги списъци с чакащи, които се направили, предварително чрез записване.

В заключение:

Днес някои все още помнят тези отдавна отминали години и магазините Кореком… За останалите, които не са били родени в това време, съветваме:

Знаете ли какво е значението на думата "Кореком" - популярните магазини преди промените

Някак се наслаждавате на блаженствата и свободата, които са им дадени, от Мол-ове, до онлайн пазаруване, по всяко време и от другия край на света. Това, защото техните майки и бащи, преди не са имали всичко това качество, разнообразие и възможност да им бъде поднесено “на тепсия”, пардон до вратата на дома и то в рамките на броени дни!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ