HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кое е най-старото дърво в Европа

Знаете ли кое е най-старото дърво в Европа

Най-старият дървесен вид се нарича метусал и се намира на стария континент. Той е в Италия и по-конкретно в националния парк Полино.

За него е известно, че височината му достига 2000 метра.

Това е босненски бор, чиито семена са попаднали в почвата на парка Полино, преди 1230 години.

Започва да пониква, през осми век и оттогава никога не е спирал да расте. Дори днес, на дванадесет века, дървото продължава да се развива.

Как е определена възрастта на най-старото дърво в Европа

Точното датиране на прародителя на всички европейски дървета е възможно благодарение на новите технологии. По-специално, изследователи, ръководени от д-р Джанлука Пиовесан от университета Тусия са разработили иновативна методология, резултатите, от която са публикувани в Ecology: The Ecological Society of America.

Те комбинират дендрохронология (метод за датиране, свързващ годишния растеж на вековни дървета с климатичните фактори) и радиовъглеродно датиране. Това откритие показало, че някои растения са в състояние да се адаптират към много екстремни климатични промени. Така по изучаването на ствола и неговия растеж може да се разбере как флората реагира на промените.

Столетникът, също така служи за прогнозиране как, например, глобалното затопляне ще засегне екосистемите.

Когато екипът, учени установил възрастта на босненския бор го кръстили и с италианското име – Итал (Italus). Дадено му е чест на крал Енотрий, който управлявал територията на Южна Италия през периода, обхващащ бронзовата и желязната епоха.

Итал е роден в Италия, но хилядолетие, преди самата Италия да бъде създадена. Той преживявал Средновековието, Рисорджименто и Барока. Той е свидетел на обединението на Италия и две световни войни. Това е времето на феодалната система в днешна Италия, когато била монархия и станала република. И кой знае, в колко други исторически периоди ще присъства. Очаква се да е толкова дълго, колкото е възможно.

Аналози на най-старото дърво в Европа

Второто най-старо дърво на стария континент е борът, който расте в северната част на Гърция. Той е на около 1075 години и е открит от професор Оливър Контер от университета в Майнц. Преди откриването на Итал и въвеждането на нови технологии се смята, че най-старото дърво в Европа е сардинската маслина. Предполага се, че е дори на 4000 години.

На трето място в класацията за най-старото дърво се нареждат маслиновите дървета на Йерусалим.

Радиовъглеродното изчисление на възрастта на вековните дървета използвано от д-р Мауро Бернабей сочи, че маслиновите дървета в Гетсиманската градина в Йерусалим са на около 1100 години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ