HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кога е измислен климатикът

Знаете ли кога е измислен климатикът

На 28 април 1914 г., преди 100 години, в Америка е патентован първият климатик. Тук е мястото да се кажем, че френският учен Жан Шабан за първи път патентова метода за охлаждане на въздуха и регулиране на въздушния поток.

Но само инженерът Уилис Кериър успява да приложи идеята на практика (в момента марката климатици Carrier носи неговото име).

Историята на климатика и развитието на технологиите в климатичната индустрия

Къде е изобретен климатикът?

През 1902 г. американският изобретател Уилис Кериър е първият, който замисля и сглобява индустриалната хладилна машина за печатница в Ню Йорк. Интересното е, че машината не е използвана за охлаждане на въздуха, а за понижаване влажността в производствения цех, чието повишено ниво нарушило печатният процес (разместени са отпечатаните листове).

Полезното изобретение се използвало в продължение на няколко десетилетия, включително от текстилни фабрики за решаване на проблемите със статичното електричество. Агрегатите са използвани и в производството на бръсначи, сапун, месни продукти и във военното производство.

За първи път извън Съединените щати климатикът е инсталиран през 1907 г. Това станало в копринена фабрика в японския град Йокохама. След това климатиците са били използвани от производители на бръснарски ножчета и целулоидни филми, фармацевтични капсули, тютюневи компании и месопакетиране, от производители на сапун и военно оборудване.

В резултат на успеха, Carrier и неговите другари отварят Carrier Engineering Co. през 1915 г. През 1922 г. той представя с “центробежна хладилна машина”. Тя представлявала ново изобретение, което направило възможно охлаждането на много по-големи площи.

Кога е монтиран първият климатик

За първи път за комфорт на хората, климатик е монтиран през 1924 г. в американски универсален магазин в Детройт. Продажбите от първия етаж на магазина, рязко скочили, защото това било място, където климатиците поддържали едни добри нива на температура, за разлика от по-горните етажи.

Климатиците, базирани на центробежна технология, станали особено търсени в кината и други обществени места. Така през 1925 г. компанията Carrier получава поръчка за инсталиране на климатици в известния театър Rivoli в Ню Йорк. В деня на пускането на новото оборудване киносалоните били пълни с посетители, които искали да усетят сами рекламирания „Cool Comfort“. И, въпреки че мнозина носели със себе си хартиени ветрила за всеки случай, резултатите не закъснели. Още през 1930 г. повече от триста кина в Америка имали вече климатик и …. много посетители за в горещия сезон.

През 20-те години на миналия век други промишлени предприятия започват да работят, върху охладителни машини с по-ниска мощност.

Един от първите домашни стайни климатици е пуснат през 1929 г. от General Electric Company и работи с амоняк. За да се избегне отравяне в помещението, източникът на съхранение бил преместен извън помещението.

Това устройство било подобно на съвременните сплит системи. През 1931 г. е изобретен безвреден за хората хладилен агент – фреон. Така климатикът се превръща в едно цяло. Прототипът на прозоречните климатици, завладява пазара за дълго време.

До 1965 г. охладителните машини се срещали в 10% от американските домове, през 1995 г. – 75%, а в южните щати на САЩ имали покритие до 90%.

Дълго време лидерската позиция в областта на най-новите разработки във вентилацията и климатизацията принадлежала на американските компании. В края на 50-те и началото на 60-те японските компании започнали да завладяват пазара и да определят тенденциите му.

През 1958 г. японската компания Daikin разработи първата термопомпа, като по този начин климатиците не само да охлаждат, но и отопляват помещението.

От 1961 г. японската компания Toshiba започва масово да произвежда климатици от два блока – сплит система. Те имали две важни предимства – намалено ниво на шум поради разположението на компресора извън помещението. Второто предимство е поставянето на блока, където е необходимо, без да е обвързан с прозореца.

През 1969 г. Daikin пуска климатик, в който няколко вътрешни тела работели едновременно с едно външно тяло. Това вече била системата мулти сплит.

Инверторните климатици се превърнали в много важно изобретение. През 1981 г. Toshiba предлага първата сплит система, способна плавно да регулира мощността си, а още през 1998 г. инверторите заемат 95% от японския пазар.

И накрая, последният от най-популярните видове климатици в света – VRV – системите са предложени от Daikin през 1982 г.

Благодарение на редица уникални предимства, VRV системите се превърнаха в сериозен конкурент на традиционните системи за централна климатизация, а в редица страни, като Япония, почти напълно ги изместили от пазара. Процесът на подобряване на климатичното оборудване продължава. Има иновации, както в дизайна, така и във функционалността.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ