HomeИнтересноБългарияЗнаете ли кой е създател на БРЦК

Знаете ли кой е създател на БРЦК

Знаете ли, кой е създател на БРЦК и кога се случва това знаменателно събитие… Нека да поговорим за него сега, връщайки се назад в историята….

Какво е БРЦК

Бѫлгарски революционни централенъ комитетъ, Б.Р.Ц.К. или Българският революционен централен комитет (със съкращение БРЦК) (по правопис от 1870 г.) е организация на българското националнореволюционно движение. Той е създадена в град Букурещ, Румъния, с цел да пропагандира революционни идеи и да съдейства за идейна и политическа подготовка на националната революция в България.

Българският революционен централен комитет подкрепя идеите на Георги Раковски, който поставя начало на организираното националнореволюционно движение в България.

Знаете ли кой е създател на БРЦК и кога се случва това знаменателно събитие

Българският революционен централен комитет е създаден през 1869 г. (по стар стил) или през 1870 г. (по нов стил). Неговият създател е Любен Каравелов, заедно с Теофан Райнов и Васил Левски.

През 1872 г. на общо събрание в Букурещ за председател на БРЦК (Българския революционен централен комитет) е избран Любен Каравелов.

Идеята за изграждане на единен ръководен център се появила, след разпускане на Втората българска легия от Георги Раковски. Това се случило, през май, когато съвпада и с разгрома на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, през юли 1868 г. Тогава част от дейците ББЦ на бившия ТЦБК, Таен централен български комитет, заедно с привърженици на революционните идеи на Раковски, поставят началото на „Млада България“, група, подкрепата през 1868 – 1869 г.

Васил Левски е първият, който предприема първите обиколки из земите на страната и допринася за изграждане на революционни комитети на различни места из България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ