HomeИнтересноКой велик българин е изобразен на банкнотата от 5 лева

Кой велик българин е изобразен на банкнотата от 5 лева

Малко са онези от нас, които обръщат внимание на изображенията на банкнотите. За повечето хора те са само средство за размяна, за други начин на забогатяване, а за трети всичко. Но почти нито една от групите не се замисля чии лица са изобразявани, върху лицевата страна на банкнотите.

Знаете ли, кой велик българин е изобразен на банкнотата от 5 лева

И така за емисията 1999 г. ликът е на млад мъж с руса коса и къдрокос, с големи очи, високо чело и фини черти. Някои го оприличават с херувим.

Малко в страни (в дясно на него) има друг декоративен фрагмент. Той изобразява силуета на жена с птица на рамото. Жената има елегантна шапка, а върху изображението има надраскан ръкописно стих.

Ето, кой велик българин е изобразен на банкнотата от 5 лева!

И така, заглеждайки се в банкнотата от 5 лева ще видите и сами, че най-отдолу с артистичен характерен подпис е изписано Иванъ Милевъ//25.

Така става ясно, че ликът е на българският млад художник Иван Лалев Милев.

Кой е точно е Иван Милев и какво (не) знаем за него?

Иван Милев Лалев е роден на 18 февруари 1897 и си отива твърде млад, ненавършил 30 годишна възраст, на 25 януари 1927. Той е български сценограф и художник, представител на българския модернизъм и приеман за основоположник на българския сецесион. Неговото творчеството съчетава символизъм, експресионизъм и сецесион.

Родом от град Казанлък, Иван Милев е син на семейство на овчар на име Милю Лалев. В периода 1917–1918 г. е войник в Първата световна война. През 1918 г., на 18 ноември, когато завършва гимназията в родния си град, урежда своя изложба в град Казанлък. После преподава като учител в Горски извор, Хасково. От 1920 г. започва да следва в Националната художествена академия в София, където е ученик на проф. Стефан Баджов и така представя три самостоятелни свои изложби. Работи за комунистическо комикс-списание на име Червен смях, където е карикатурист и илюстратор.

Завършва декорация през 1926 г. в Народната академия и започва да работи като сценограф, в Народния театър „Иван Вазов”. Малко по-късно вече е независим илюстратор и художник на свободна практика, рисува и фрески (антични, исторически или модерни изображения). С част от свои колеги взема участие в Мемориала на конкурс за дизайн на Шипка, но там остава на второ място.

Като цяло живее в бедност. Животът, както и бракът му са кратки. Бракът му с Катя Наумова, оперната певица продължава само 18 месеца, а от него има дъщеря на име Мария Милева. Тя става архитект.

Иван Милев умира на 25 януари 1927 г., от испанският грип (по онова време). Почива в София по-малко от месец време, преди да стане на тридесет години.

Заключение

Художникът Иван Милев остава един от големите майстори на акварела и темпера за българското изкуство. През творческата си кариера Милев създава често социално натоварени творби. Типичният му декоративен стил е повлиян силно от европейския сецесион, но е свързван и с народното българско изкуство и иконопис. И днес картините на Милев са на съхранение в СГХГ , НХГ, галериите на Шумен и Казанлък и други градове на страната.

Така Милев остава своя лик, върху лицевата страна на банкнотата от 5 лева, емисия 1999 г., а на обратната й страна може да разгледате дори някои от неговите творби.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ