HomeИнтересноБългарияКой византийски император опожарява Плиска

Кой византийски император опожарява Плиска

На 26 юли 811 г. масивна византийска армия е унищожена в равнините между Дунав и планините Хемус. По време на битката при Плиска самият император Никифор I е убит – първият загинал в битка, след Валент през 378 г. – и главата му е превърната в обкована със сребро кратуна от победоносния български хан. Това е едно от най-лошите унижения, които Византия някога е претърпявала.

Две неща правят битката при Плиска особено интересна. Първото е, колко драматичен е обратът.

Второто интересно нещо за битката при Плиска е как знаем това, което знаем за нея.

Какво наистина се е случило в битката при Плиска

Нито Теофан, нито Хрониката отделят повече от няколко параграфа на битката при Плиска, но основната причина за бедствието е достатъчно ясна. След като спечелил огромна победа, Никифор позволил на армията си да загуби всякаква дисциплина. Те се напили, разграбили и се пръснали из провинцията, тероризирайки населението. Виждайки това, българите блокирали планинските проходи, след което се нахвърлили върху разпръснатите византийци, изклали много от техните хора.

Не знаем каква е съдбата на останалата част от армията на Никифор, дали Крум е преследвал и унищожил разпръснатите му войници или повечето са избягали. От източниците, които имаме звучи като пълно клане, но тяхната перспектива е изкривена от катастрофата в лагера на императора. Какъвто и да е случаят, почти цялото висше ръководство на армията — всички онези няколко дузини офицери, които можели да превърнат маса войници в ефективна бойна сила, заедно с елитните части на императорската гвардия са били избити.

Хан Крум не остави величествената си победа на вятъра

На следващата година нахлува в Тракия и започва да превзема крепости. Година по-късно той нанася голямо поражение на византийската армия близо до Адрианопол и се притиска към стените на самия Константинопол. Само това предполага, че колкото и войски да са били убити при Плиска, армията е страдала от загубата на толкова много командири.

Крум умира година след това, в разгара на събиране на армия за обсада на Константинопол. Той е наследен от своя по-малко войнствено настроен син Омуртаг. Когато встъпва в длъжност, той скоро сключва договор с Византия, който възстановява границата в Северна Тракия, която е била по времето на Теодосий III.

Управлението на Омуртаг

Омуртаг укрепява придобивките на баща си, като започва изграждането на масивна 140-километрова насипна насипна стена и ров, който се простира от река Марица до Черно море. Еркесията, както я наричат, значително улеснява защитата на българите срещу нашественици, което се оказва солидна граница за следващия век и половина. След този момент българите започват да пренасочват енергията си на запад, поглъщайки земи в Македония и Панония. До края на века те контролират по-голямата част от Балканите на юг от долния Дунав. Тези земи, подобно на тяхната сърцевина на север от Хемус, са били силно заселени от славяни, които са нахлули, през последните няколко века. Те заедно със славяните вече под българска власт са били ядрото на формиращ се народ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ