HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли защо мъжете имат зърна

Знаете ли защо мъжете имат зърна

Мислили ли, сте над въпроса: Защо мъжете имат зърна? Днес ще разгърнем по-обстойно и лесно смилаемо за читателя тази тема.

Мъжете имат зърна поради начина, по който ембрионите се диференцират по време на бременността (периода между зачеването и раждането). По принцип всички ембриони идват от един и същ генетичен план и когато започнат да се диференцират на мъжки и женски, през първите седмици, те вече имат зърна.

Знаете ли защо мъжете имат зърна

Под въздействието на половия хормон тестостерон мъжкият плод ще започне да развива полови органи като пениса и тестисите , докато техните зърна и околните ареолиобикновено ще останат по-малки от тези на женските.

И докато мъжките зърна имат малко физиологични функции, това не трябва да предполага, че нямат функция или “не правят нищо”.

Тази статия стига до въпроса, защо мъжете имат зърна, включително развитието и функцията на зърната, както и различни аномалии, които могат да ги засегнат.

За целите на тази статия споменава „мъже“ и се отнасят за хора, родени с пениси, независимо дали се идентифицират като мъже, жени, не-бинарни или изобщо нямащи пол.

Развитие на плода

Отговорът е по-прост, отколкото си мислите. По време на развитието на ембрион, след оплождане (ембриогенеза), както женските, така и мъжките започват от една и съща генетична база.

В първите седмици няма диференциация, между биологичните полове. Това се наблюдава, дори когато ембрионалните клетки продължават да се делят и специализират, а зърната вече се развиват.

Ембрионите са едни и същи до шестата или седмата седмица, когато половите гени – наречени X и Y хромозоми. Последните определят, дали бебето ще се роди женско или мъжко. И двата пола имат една X хромозома. Втора Х хромозома определя жената. Допълнителна Y хромозома определя мъжкия пол.

Това е тази Y хромозома, която води до развитието на тестисите при мъжете. За разлика от това, женските ембриони претърпяват промени в клетките на млечната жлеза, започвайки с развитието на ямка в центъра на всяко зърно. Тази яма постепенно ще оформи вдлъбнатина, която се свързва с млечния канал (произвеждащ мляко).

Въпреки, че се случва до известна степен при мъжете, то е далеч по-малко дълбоко и развито.

Функция на мъжкото зърно

Мъжките зърна понякога се смятат за рудиментарни. Това означава, че са станали безфункционални в хода на еволюцията. Те, подобно на апендикса или мъдреците, нямат определяща роля. И, все пак могат да са по-точно описани като останки от развитие на плода. Дори това, обаче предполага, че мъжките зърна не служат за истинското си предназначение.

Всъщност зърното съдържа гъсто захранване от нерви, които функционират като основен стимулиращ орган. Като такъв, той може да се счита за вторична полова характеристика при мъжете, заедно с окосмяването по лицето и адамовата ябълка.

Стимулиращата реакция при мъжете (и жените) изглежда е уникална за човешкия вид. Потенциално може да има еволюционна стойност. Това допринася за желанието при възпроизвеждане.

Всичко това показа, че нервната мрежа в мъжкото зърно е много по-плътна от тази в женското, което означава, че сензорната реакция е по-дискретна.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ