HomeРецепти6 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

6 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Може да не ви се вярва, но има няколко лесни трика, с които ще ядете по-малко, без да се ограничавате драстично.

Използвайте правилото за половин чиния

Точно половината от чинията напълнете със зеленчуци, които предпочитате, а останалата част с протеини – месо или варива. При сервирана на храна в големи чинии, неосъзнато искате да ги напълните. Ето защо избирайте такива с малки размери и цветове, контрастиращи с храната. Това е лесен трик да заблудите мозъка.

Съсредоточете се върху храната

Дори и да нямате минута свободно време, оставете всичките си мобилни устройства настрани. Докато гледате телевизия, работите на компютъра, не се концентрирате върху това, което ядете. В резултат на това сигналът за насищане пристига в мозъка със закъснение. Така че можете да ядете много повече и значително да надвишите съдържанието на калории в ежедневната си диета.

Вода

Добре известен факт е, че често бъркаме глада и жаждата. Ето защо, ако почувствате глад и са минали по-малко от три часа от последното хранене, изпийте чаша вода. Това ще прикрие глада за известно време и ще ви предпази от повторно хранене. В същото време водата е важна за метаболизма.

Дръжте нездравословните храни далеч

В идеалния случай при преминаване към балансирана диета и намаляване на теглото не трябва да има подобни изкушения в дома ви. Ако са далеч от погледа ви, няма да мислите за тях.

Яжте здравословни храни

Една от основните причини, поради които много хора ядат повече, е злоупотребата с полуфабрикати и бързо хранене. Мотивацията е проста – нямам време за готвене. Нека пропуснем факта, че много здравословни ястия са изключително прости и не изискват значително време за приготвяне. Предварително нарязаните зеленчуци могат да бъдат задушени за минути и да се добавят към чинията ви.

Хранете се с хора, които не прекаляват с количеството

Всички имаме приятели, които поглъщат огромно количество храна и не пълнеят. Не сядайте на една маса с тях, защото ще се увлечете по техния ритъм и ще погълнете повече храна. Споделяйте трапезата си с хора, които се хранят малко и балансирано.

Отслабването не означава задължително гладуване. Бялото месо не е единственото нещо, което можете да ядете, ако отслабвате и се опитвате да намалите количеството храна, която приемате. Разнообразието от рецепти за здравословни и вкусни ястия е невероятно голямо, трябва само желание, за да направите план на седмичното си меню. Подходящото тегло за ръста ви е резултат от правилно хранене, а не от гладуване. Понякога може да си позволявате и забранени изкушения, които правят живота по-сладък.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ