HomeРецептиКак най-правилно да съхраняваме подправки

Как най-правилно да съхраняваме подправки

Пресните, сушените и смлените подправки имат различен срок на годност. За да ги запазите по възможно най-добрия начин, използвайте нашите съвети по-долу.

Съхранение на подправки: 7 прости правила

По правило повечето подправки се съхраняват в херметически затворени съдове, поставени на тъмно и хладно място. Има обаче изключения. Така, например, някои пикантни зеленчуци и билки запазват вкуса и аромата си много по-дълго, когато се съхраняват в хладилник.

Основни правила за съхранение на подправки

  1. След закупуване от магазина, съхранявайте подправките в херметически затворени контейнери (стъклено буркани или кутии с винтови капачки) с надпис показващ срок на годност.

Първо правило – без етикетиране може да забравите, какво точно има в тях;

На второ място, така опакованите подправки могат да се съхраняват дълго време на стайна температура, затова е важно да знаете срока им на годност.

Така например смлените подправки запазват своя пикантен вкус и аромат в продължение на 3 години, а зърната от кориандър и черен пипер, както и индийско орехче и пръчици канела – до 5 години.

Съвет:

Най-добре е да съхранявате подправките в малки стъклени буркани с херметичен капак. Причините за това са няколко. Първо, стъклото не абсорбира миризми. На второ място, лесно се почиства. И трето, с правилно избран капак, такъв контейнер е непроницаем за въздух.

  1. Съхранявайте подправките на тъмно и хладно място.

Изберете за целта уединено кътче, например един от рафтовете в кухненския шкаф.

  1. Никога не поставяйте подправки близо до печката или над котлона.

Изпаренията от готвене могат да проникнат в контейнерите с подправки, причинявайки конденз, оттам малки бучки, мухъл и в резултат това води до загуба на вкус. По същата причина не трябва да отваряте буркани с подправки над готвени ястия. Посипването в гозбата, от която излиза пара, трябва да става само с допълнителна лъжичка, пипетка или щипвайки с ръка от буркана, но далеч от излизащата пара.

  1. Съхранявайте само пресни подправки в хладилника

Например лук, лимонена трева, джинджифил или люти чушки.

Хладилникът не е най-подходящото място за съхранение на смлени и сушени подправки, защото влагата причинява образуването на фини бучки и мухъл.

  1. Купувайте в малки количества

В противен случай има голям шанс, след време да имате запаси от подправки с изтекъл срок на годност.

Имайте предвид, че смлените подправки бързо се развалят и губят аромата си. Най-дълго се съхраняват зърна кориандър, карамфил, индийско орехче, кардамон и бахар.

  1. Не се препоръчва замразяването на подправките

Така, качеството им бързо се влошава при ниски температури.

Въпреки това, пикантните намазки с олио могат да бъдат замразени без проблем, тъй като запазват оригиналния си вкус и аромат.

  1. За да имате винаги под ръка пресни билки, може да ги отглеждате сами

Това може да се прави, през цялата година на перваза на прозореца.

Те не само ще подобрят вкуса на вашите кулинарни шедьоври, но и ще се превърнат в ароматна декорация на интериора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ