Пълен мит е, че за приготвянето на вкусно ястие с паста са необходими много сирене, масло и сметана. Искате ли доказателство? Изпробвайте тази рецепта за букатини със сушени домати, босилек и балсамико.
Необходими продукти:
Букатини
3 супени лъжици зехтин екстра върджин
1 средно голяма глава червен лук, нарязана на кубчета
3 големи скилидки чесън, смлени
300 грама чери домати, нарязани на четвъртинки или кубчета
100 грама сушени домати в масло, отцедени и нарязани
3 супени лъжици балсамов оцет
2½ чаши бейби спанак, нарязан на ситно
1 връзка пресен босилек, нарязан, плюс още за сервиране
Сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете голям съд с подсолена вода да заври. Сварете макароните според указанията на опаковката. Запазете 1 чаша вода за готвене на пастата.
2. Междувременно в голям тиган с незалепващо покритие загрейте зехтина на средно слаб огън и задушете лука, докато омекне и стане прозрачен, около 3 минути.
3. Добавете чесъна и гответе още една минута, преди да добавите чери доматите, сушените домати и оцета. Гответе, докато доматите омекнат и започнат да стават сладки, 10-12 минути.
4. Добавете спанака и босилека и ги разбъркайте в соса, докато листата омекнат. Ако сосът стане прекалено лепкав, можете да добавите 1 или 2 с.л. от водата за варене на пастата, за да го разредитемалко. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
5. Когато пастата се свари до степен ал денте, запазете 1 чаша вода за готвене на пастата и я отцедете. Добавете пастата към соса и разбъркайте, за да се покрие напълно. Използвайте запазената вода за готвене на макаронени изделия, ако е необходимо, за да разредите соса по свой вкус. Гарнирайте с босилек и черен пипер преди сервиране.