HomeРецептиВсичко за каймата – рецепти, съвети, как да сгъстите и съхраните

Всичко за каймата – рецепти, съвети, как да сгъстите и съхраните

Какво представлява каймата? Как да я приготвяме? Как да съхраняваме? Как да си направим вкусна кайма? И още куп други въпроси относно каймата.

Всичко за каймата

Каймата може да е от риба или месна (пилешка, свинска, телешка) каша, смляна в месомелачка, ръчно или с помощта на блендер. За приготвянето на това или онова ястие към каймата почти винаги се добавят други продукти: яйца, зеленчуци, гъби и др. Много често се правят и смеси, за да се получи по-вкусна кайма. Такива са например свинско с говеждо месо. Има и по-екзотична кайма – прави се от месо от раци или риба (например за рибни сладкиши).

Каймата може да се приготви, както от сурово месо, така и от варено или пържено. Суровото месо се нарязва на парчета и се прекарва през месомелачка. Задушеното или пържено месо първо се подлага на топлинна обработка и след това се натрошава. Ако прекарате месото през месомелачка два или три пъти, тогава каймата се оказва по-ефирна. Разрешено е смилането на месото на ръка, с нож. Каймата се смила, използва се при приготвянето на много ястия.

Рецепта за класическа кайма

Измийте месото, нарежете го на малки парчета и го превъртете два пъти през месомелачка. Парчета от хляб, предварително накиснати в мляко, се изцеждат и се добавят към каймата. Тук също трябва да настържете лука на ситно ренде и да добавите разбития белтък на сурово яйце. Сол, черен пипер на вкус. Смесете добре. Всичко – класическата плънка е готова. След това можете да добавите към него онези съставки, които са сложени според рецептата на ястието, за което се приготвя.

Кулинарни трикове за кайма

По принцип приготвянето на кайма не е трудна задача. Какво може да се направи, за да стане по-вкусно?

Каймата ще стане по-вкусна, ако добавите към нея малко лимонов сок, леко разреден с вода.

Мляното телешко или пилешко месо няма да е толкова сухо, ако към него се добави свинско месо или се добави валцувана свинска мас.

Ако каймата е твърде течна, завийте сварения картоф към нея.

Каймата се оказва по-нежна и въздушна, ако се превърти в месомелачка два или три пъти и се добави разбит протеин.

Ако добавите агнешко към друго месо, то ще убие вкуса на месо и ще има специфичната миризма. Нещо подобно може да се каже и за заека.

Не винаги е необходимо да усуквате месото в месомелачка. Много ястия „обичат“ каймата, нарязана с нож. Така се подчертава вкуса на месото.

Съхранение на кайма

Каймата от различни видове месо трябва да се съхранява в различни торби. Трябва да смесите каймата непосредствено, преди готвене. Не се препоръчва да съхранявате дълго време. Най-добре е да я овкусите и оформите непосредствено, преди готвене на определеното ястие.

Полезност на различните кайми

каймата

Пуешката кайма трябва да се консумира от бременни. Тя съдържа много фолиева киселина. Ето защо такава плънка е полезна за деца и хора, занимаващи се с тежък физически труд. Пуешката кайма съдържа много ценен за човека протеин, който лесно се усвоява и превръща в жизненоважна енергия.

Пуешка кайма с пиле е още по-полезна. Много е питателна и в същото време нискокалорична. Такава кайма се препоръчва за хора на диета, както и за деца и болни хора. Съдържа много микроелементи, магнезий, калий, фосфор и желязо.

Мляната риба или месото от раци е склад за полезни елементи.

Агнешката кайма е богата на фосфор, йод, магнезий, калий и много други полезни вещества. В нея основното предимство е миксът от витамини група В. Агнешката кайма се усвоява лесно от стомаха, поддържа сърдечно-съдовата система. Има ниско съдържание на холестерол.

Каймата от свинско и телешко е много вкусна, но съдържа много холестерол. Затова е противопоказан за хора със заболявания на кръвоносните съдовете, сърцето, стомашно-чревния тракт и страдащите от затлъстяване.

Да не забравяме, че месото, с прекомерната му употреба, намалява имунитета. Всичко е добро в умерени количества.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ