HomeЗдравеКак алкохолът влияе на хормоналния баланс и метаболизма

Как алкохолът влияе на хормоналния баланс и метаболизма

При консултациите периодично възниква въпросът – възможно ли е да се пият алкохолни напитки, в какви количества и колко често? Как алкохолът влияе на тялото на жената, метаболизма, хормоналния баланс?

Не се смятам за “пламенна трезвеница” и не обвинявам никого за такава, но считам алкохола за “разрушителен” навик за тялото на жената. В същото време не съм привърженик на пълното отхвърляне на алкохола, но следвам принципа 80/20 – ако 80% от вашата диета съответства на здравословни навици, тогава можете да си позволите да се отпуснете върху останалите 20%. Призовавам учениците си към този принцип и им помагам да преодолеят трудни периоди, като ги мотивирам за постижения, а не ги ограничавам и подтиквам към грешки. И, разбира се, говоря и за това как алкохолът влияе върху здравето на жените.

Как алкохолът влияе на хормоналния баланс и метаболизма

Алкохолът нарушава дисбаланса на хормоните. Ако намалите доминирането на естроген в тялото с ендометриоза, маточни фиброиди, PCOS, фиброаденом на гърдата, тогава алкохолът ще „пренебрегне“ вашите усилия. Ето защо тук е по-добре да си зададете въпроса – доколко имате нужда от промени в тялото? Колко време си давате за възстановяване?

Как алкохолът влияе на хормоните

Тялото на жената преработва алкохола много, много по-бавно от това на мъжа. В нашето тяло течностите остават в тялото за по-дълго време, така че жената усеща ефекта на алкохола по-силно. Алкохолът забавя метаболизма. Алкохолът кара черния дроб да използва антиоксиданти, витамин С и минерали за детоксикация на химикали. Ако имате недостиг на вещества, тялото изпраща останалите резерви за това. Алкохолът повишава нивата на естроген, което влошава симптомите на PCOS, фиброиди и ендометриоза, други доминирани от естроген проблеми в тялото.

Колко често жените използват алкохол

Колко често го правят, за да се отпуснат, успокоят или да се почувстват щастливи и секси?

Ефектът бързо става точно обратния. Дори след една чаша вино тялото по-трудно оползотворява кръвната захар, това се отразява негативно на надбъбречните жлези и се чувстваме уморени.

Има ситуации, когато все пак решите, че искате да пиете малко. В този случай е по-добре да пиете червено вино или розе – но не повече от две чаши на вечер. Бялото вино е с високо съдържание на захар и химикали, които увреждат зъбния емайл. Преди партито хапнете обилна вечеря, която съдържа достатъчно протеини, мазнини и фибри, това ще забави усвояването на глюкозата от алкохола. Не пийте вино на празен стомах. Преди лягане подкрепете организма с витамини от група В, минерали – магнезий, калций.

На следващия ден отново подкрепете тялото с витамини от група В и минерали, за да възстановите загубите на тялото при усилената работа на черния дроб за детоксикация на алкохола. Пийте повече вода, за да сте хидратирани. За детоксикацията на черния дроб детоксикацията трябва да се консултирате с кекар. Естерът на витамин С е много важен – за подпомагане на клетките, които помагат за премахване на алкохола и последствията от него.

Ето как отговорих алкохола влияе на здравето на жените:

Всеки ден си намираме нови врагове, премахваме месото от диетата, защото смятаме, че има антибиотици и хормони. Махаме плодовете и зеленчуците през зимата – не са здравословни, изкуствени. Премахваме захарта, кафето, но сякаш не забелязваме алкохолните напитки. И тук на това място не става въпрос за морал, а за тази ужасна дума пристрастяване!

Алкохолът може да се постави наравно със захарта, кафето, тъй като той също доставя удоволствие и ни кара да искаме още и още. Алкохолът и женското здраве са несъвместими. Ако една жена пие, дори периодично, ще отнеме повече време, за да зачене – това е доказано от проучвания.

Алкохолът потиска надбъбречните жлези, хормоните се отделят по-бавно, което се отразява негативно на плодовитостта и намалява либидото. Ако се опитвате да забременеете, откажете се от алкохола за 3-6 месеца, докато се подготвяте за зачеване, или ограничете до 1 чаша на месец. Ако ви се консумира алкохол, търсете недостатъците. Помнете трябва да внимавате за количеството протеини и мазнини в храната, магнезий и т.н. Алкохолът съдържа захар, което означава, че поддържа хормонален дисбаланс, инсулинова резистентност, гъбична инфекция, понижава имунитета и насърчава бързото отстраняване на полезните витамини и минерали от тялото.

Алкохолът, изглежда, ни отпуска, но от друга страна, това е колосален стрес за тялото, това са излишни калории и движение в омагьосан кръг.

Какво да направите

Подкрепете чернодробната функция – осигурете фазите на детоксикация с правилните съставки: витамини от група В, витамин С като калиев/магнезиев аскорбат, селен като селенометионин, глутатион от яйца, авокадо, домати и др.

Внимавайте за нивата на протеини – 250 г протеинови продукти на ден ще помогнат тялото ви да образува невротрансмитерите серотонин и мелатонин, което означава, че ви осигурява удоволствие и здрав сън. Не забравяйте магнезия, който може да ви помогне да намалите нивата на тревожност точно като чаша вино.

Използвайте адаптогени под формата на жълт кантарион, Rhodiola rosea, Ashwagandha, за да възстановите адаптацията на тялото към стрес и да увеличите способността на тялото да се отпусне. Ресвератролът може да бъде получен и от добавки, съдържащи екстракт от червено вино, в храни като фъстъци, боровинки, домати, сливи и др. Грижете се за себе си, хранете се и бъдете здрави!

Източник: https://edaifigura.ru/eto-interesno/kak-dejstvuet-alkogol-na-gormonalnyj-balans-i-obmen-veshhestv.html

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ