HomeЗдравеКой човек е пенкилер и какъв е произходът на думата

Кой човек е пенкилер и какъв е произходът на думата

Чували сме, че думата пенкилер? Знаете ли от къде произхожда и на кого се казвали така? Именно за нея ще поговорим в настоящата статия.

Какво е пенкилер?

Пенкилер по право е килер, в който се съдържа всичко, но разбира се, коренът на търсената дума не идва от килер, тоест склад, а от килър – убиец. Пенкилер е народното за пен килър – обезболяващо, убиец на болката. Това може би го знаете.

Още по-интересното е, че този американски термин е попаднал в езика от самия американски, а не английски език? Причината за това е ясна. Търсене на лекарство за всички болести в наши дни е голямо бреме. И така на гръцки се казва панацея. Изпиваш го и от каквото и да си неразположен, то отшумява. Панацеята я има като концепция и това не е случайно.

Кой човек е пенкилер и какъв е произхода на думата

Значение на думата пенкилер, пѐнкилер в м. р, само ед. чило е именно това – Лекарство, което лекува всички болести. Тогава ще попитате:

Кой човек е пенкилер

Това е човек, който се наема да извърши всяка работа.

С какъв е произхода на думата

Има думи с ингилизки произход. Тогава пенкилер произхожда от painkiller,т.е аспирин, които се продава в началото на ХХ в. по кинкалериите и го предлагали за илач на всичко. От тук произхода на пенкилер, или нещо, което отбира и се справя с всичко.

В човешката история е имало различни субстанции, които наистина са помагали при редица оплаквания. Дали заради плацебо ефекта или заради реалните си качества, спорно е. Например боров катран или микстура от активен въглен, танинова киселина и магнезиев оксид, която спирала действието на редица отрови. Алхимиците през Средновековието въвели концепцията, освен за философския камък и за еликсира на живота – течност, която лекува всичко, дори старостта.

Къде се е появила думата първоначално

В Англия за първи път били патентовани съмнителните субстанции, които започнали масово да се произвеждат. Това станало през XVІІ и XVІІІ век. Познати станали над 1300 различни вида универсални лекарства, които са пълно шарлатанство от днешна гледна точка.

И така, другото думата шарлатан е френска и означава пътуващ търговец на лекарства. Произхожда от руския. Руската империя няма как да остане встрани от европейските панацеи, само че откакто съществуват универсалните лекарства, оттогава съществуват и оправданите съмнения в тях. Често пъти в магическите течности, които лекували зъбобол или язва, косопад, циреи, късогледство и прочее имало просто алкохол или опиум. Така думата за пътуващ търговец на лекарства се превърнала в синоним на измамник. За Британската империя Медицинската асоциация непрекъснато предупреждавала за фалшивия характер на тези медикаменти. За Европа било ясно.

В Америка обаче, след войната за независимост, бил спрян достъпът на официални британски лекарства. Така в Щатите се принудили да започнат сами да си измислят, къде на базата на някакви индиански илачи, къде някой псевдодоктор забърквал някакви си микстури. Този тип лекарства се наричали снейк ойл – змийска мас. Имало какви ли не, но не всички били пълно фалшификати. Някои действително имали съставки, да облекчават симптоми на заболявания и носели името пен килър – убиец на болка.

В заключение:

Популярността на този тип лекарствени средства пен килъ, за Щатите в края на XІX век ги направила популярни за Европа. Спорен е въпросът, кое е дошло първо до България – самите пен килъри и то точно в американския им вариант или славата им. Пътищата за внос и на двете са разнопосочни, но едва ли са толкова важни.

Нашенецът бързо се усетил, че това, което уж трябва да лекува всичко, всъщност е бошлаф. Оттам пенкилерът станал нарицателно за нещо, което трябва да е универсално, но обикновено не е.

Днес пенкилер се казва, не толкова лекарства, колкото на хората, които претендират да знаят и умеят всичко!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ