HomeЗдравеМоже ли да се прогнозира инфаркт

Може ли да се прогнозира инфаркт

Възможно ли е да се прогнозира инфаркт? Много хора си задават тези въпроси. Истината е, че симптомите се появяват дни преди самата атака. И така, какво ги издава, вижте сега:

Ако забележите някои симптоми или имате съмнения за такова, трябва веднага да потърсите медицинска помощ.

Какво точно е инфарктът?

Инфарктът блокира главната артерия и нарушава доставката на кръвта до сърцето. Това може да доведе до патологично заболяване и дори смърт на сърдечния мускул – сърцето. Затова е и така важно да разпознаете симптомите на инфаркт, колкото се може по-навреме.

Може да спасите живота на по-възрастни, ако погледнете в очите

Учените открийте лесен начин, до 5 години за прогнозиране на предстоящ миокарден инфаркт.

Изследователи от университета в Обединеното кралство, Единбург установиха, че кръвоносните съдове в ретината сменят моделите си. Те започват постепенно да подобряват развитието на коронарната болест в сърцето и това е сигурен предвестник на инфаркт на миокарда. Според учените, докато в тялото настъпват незабележими външни промени, такава може да се види в очите на пациента и това може да стане много преди критичния момент. Ако се вземе под внимание, може да се предотврати и самата атака.

По време на годишната конференция на Европейското дружество за човешка генетика във Виена, експертите обясняват в отчетите си, че: сърдечен удар, когато артерията отговаря за доставянето на богата на кислород кръв към сърцето е блокирана.

И така: Високият “лош” холестерол  и високото кръвно налягане могат да се влошат с времето. Това допринася за развитието на исхемия. И така структурата на кръвоносните съдове в ретината се променя.

На база комбиниране на някои очни сигнали с други учените могат да идентифицират заплахите, които се крият за сърцето. И така, установените диагностични модели, включват само демографски данни, които са по-малко ефективни.

На база информация от Британската банка за биоданни, в която са данните от медицинските досиета на половин милион души се прогнозират и моделират рисковете от развитие на болестта на сърцето. Изборът се пада на пациенти с инфаркт на миокарда, а под демографски фактори са вземани: възраст, пол, кръвно налягане, телесно тегло, статус на тютюнопушене, а вече и изображения на ретината години преди атаката.

В заключение изследователите добавиха:

„Учудващо е, че откриваме, че нашият модел е по-способен да класифицира потребителите с нисък или висок риск от инфаркт на миокарда в UK Biobank. Подобрението в нашия модел би било още по-голямо, ако добавим резултат, запознати с генетична предразположеност към инфаркт на миокарда.

Източници:

https://www.healthline.com/health-news/can-a-blood-test-help-predict-a-heart-attack

https://www.heart.org/en/news/2019/04/29/predicting-heart-disease-stroke-could-be-as-easy-as-a-blood-test

https://www.vokrugsveta.ru/articles/smotret-v-glaza-naiden-neslozhnyi-sposob-predskazat-infarkt-miokarda-za-5-let-id737777/

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ