HomeЗдравеНаучете как може да спрем цигарите трайно и без да страдаме

Научете как може да спрем цигарите трайно и без да страдаме

Много е казано за опасностите от тютюнопушенето. Много хора се опитват да се борят с него с помощта на филми и антиреклама. Така се отпечатват предупреждения и плашещи снимки, върху цигарените опаковки.

Навсякъде по света пушенето е забранено на обществени места. Провеждат се акции и благотворителни концерти. И все пак, доста голяма част от населението на планетата продължава да пуши. За жалост „пушачи” стават все по-млади хора. Засега няма държава, в която пушенето да е напълно забранено, макар, че това би довело до запазване здравето на нацията.

Отказването от пушенето не е лесно

Този процес изисква силна воля и подкрепата на другите. Една от причините, поради които хората намират за себе си оправдание за пушенето е рискът от напълняване. Всъщност, когато човек се откаже от пушенето, той заменя жаждата за никотин с постоянна закуска и в резултат на това се появява наднорменото тегло. И освен това, никотинът влияе на метаболизма и пушачът се подобрява по-малко. Въпреки, че това не е правило.

Как да спрем цигарите трайно и без да страдаме от напълняване:

– Физическата активност ще помогне за изгарянето на излишните килограми. Такава може да е колело, плуване или бързо ходене;

– правете силови упражнения. Растежът на мускулната тъкан ще подобри метаболизма;

– намерете хоби, което да занимава ръцете и мислите ви;

– не се увличайте по твърди диети, просто балансирайте диетата. Яжте малки порции и често;

– опитайте се да замените глада за никотин не с храна, а с питейна вода или пребройте до сто;

– Може да се разсеете с клечка за зъби или дъвка без захар;

– ако много ви се яде нещо, имайте под ръка суров морков или ябълка;

– намалете консумацията на мазни и пържени храни, яжте повече зеленчуци и плодове;

– намалете консумацията на алкохол;

– определете приоритетите за себе си: какво е по-лошо и по-вредно – пушенето или наддаването на няколко килограма тегло. Имайте предвид, че вредата от пушенето за сърцето е еквивалентна на наддаване на 40 кг тегло.

Ако наддаването на тегло е бързо (което е изключително рядко), потърсете помощ от диетолог.

Винаги мислете и се чувствайте щастливи и горди от решението си.

Ето още 4 метода за отказване на цигарите:

За хора, които искат да спрат да пушат, тази статия съдържа методи за изпълнение на тези планове.Отказът може да бъде:

Всичко и наведнъж

Всичко наведнъж е методът “cold turkey ” или по-скоро това означава да се откажете внезапно и без подготовка. Този метод е най-ефективен, ако не сте заклет пушач. Може да решите да откажете цигарите, когато отидете на почивка, например. Ще е по-лесно да забравите за пушенето, когато сте в нова среда без рутина. Просто се уверете, че сте изхвърлили целия пакет с тютюн, преди да отидете на почивка, така че когато се върнете да не ви се пуши отново.

Постепенно отказване

Може да удължите времето на нещастие, без да пушите, но намалете степента на страданието, като се откажете постепенно. Определете двуседмичен период, през който ще намалявате употребата на тютюн наполовина на всеки 2 дни. Ако пушите по 10 цигари на ден, изпушете общо 5 цигари за 2 дни, след това 3 за 2 дни, след това 2 за 2 дни, след това 1 за 2 дни и поздравления! – Отказали сте цигарите.

През времето, когато намалите тютюна, уверете се, че правите нещо и има неща, които ви пречат да пушите.

Някои допълнителни начини, които могат да са ви от полза да намалите пушенето, включват:

– Изтърпете, колкото можете, преди да изпушите първата си цигара за деня.

– Опитайте се да прекарате цяла вечер без пушене.

– След хранене се занимавайте с нещо и не пушете.

– Водете дневник на напредъка си. След като спрете да пушите следете, колко цигари не сте изпушили и колко пари сте спестили.

Използвайте никотинови лепенки или таблетки

Тези продукти имат предимството незабавно да елиминират вредния тютюнев дим, но не и да лекуват никотиновия глад. Това, имайте предвид, ако намалите употребата им с времето. Вместо цигара, носете пакет дъвки и твърди бонбони. Цената на тези продукти е еквивалентна на няколко кутии цигари, но определено си заслужава. Това правете, в случай, че не може да се отървете от тази зависимост сами.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ