HomeЗдравеПолзи за здравето от ориза

Ползи за здравето от ориза

Да поговорим за ориза

Навярно сте чували, че има много ползи за здравето, но да си признаете не ви е от любимите ястия. И все пак, ако научите, колко много ползи крие той може сами да пожелаете да го добавите в менюто с. Поне един път седмично.

Е, нека започнем с това, че оризът се нарича още “сарацинско зърно” и е донесен при нас от сарацините.

Ползи от ориза

Питате се сега кои са те? Веднага ви казваме, че в древността всички мюсюлмани били наричани сарацини. И тази зърнена култура е наречена точно “сарацинско зърно”, а още в края на 19 век започват да я наричат ​​ориз. И така, нека разгледаме ползите от ориза. Хранителните му свойства са пряко зависими от сорта му. Той може да е: бял полиран ориз, който ни е най-познат, но е оскъден в сравнение с родствените му видове – кафяв (оставащ в черупка от трици) и перлен.

Съдържание на оризовите зърна

Оризовите зърна се състоят от 7-8% протеини и 78% въглехидрати. Не съдържа витамини А и С, но е значителен зърнен източник на витамини В1, В2, В3 и В6, както и на калий, калций, фосфор, йод, калий, желязо. Тук е важен фактът, че в едно оризово зърно има още 8 незаменими аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, за да създава нови клетки. И още един важен факт е, че в ориза няма абсолютно никакъв глутен (растителен протеин), който да предизвика алергична реакция у хората. Това е друга характерна и отличителна черта от ползите на ориза. Оризът съдържа много малко сол. В оризовата диета е полезен за хора с бъбречни заболявания и сърдечно-съдови заболявания. Той е полезен и разбира се, за тези, които искат да се сбогуват с излишните килограми.

Фибрите и нишестето, които са част от оризовото зърно. Те имат положителен ефект при стомашни заболявания (язва, гастрит) и нормализират работата му, благодарение на обвиващите си свойства, а също така защитават стомашната лигавица. И всички знаем, че при диария или разстройства е добре да се използва оризова вода. Не е трудно да се приготви. За целта залейте една супена лъжица оризови зърна с шест чаши вода и сварете.

За какво още помага оризът

Особено оризовата каша трябва да се консумира по-често от тези, които имат болни стави или проблеми с тях. Оризът е с високо съдържание на калий и ниско на сол (научете за ползите от солта), това благоприятства запазването на ставите и тяхното прочистване. Но има едно но…

Склонните към запек трябва да ограничат консумацията на ориз, т.е. трябва да го консумират в разумни количества. Тук на помощ идват овесените ядки. Е, ако трябва да почистите тялото от токсини, опитайте перлен ориз. Може да го приготвите и с малко  мляко и сами ще се убедите, каква е ползата от ориза.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ