Списък от десет продукта, които ще помогнат за разнообразяване на менюто по време на Велики пости са тук пред вас. Вижте го:
Топ 10 храни подходящи за постене
Идентифицирахме 10 основни храни, които ще ви помогнат да направите храната на гладно вкусна и здравословна.
-
Авокадо
Хранителен плод с маслен вкус, който не съдържа захар, но е богат на здравословни мазнини и микроелементи. Той утолява глада, подобрява работата на сърдечно-съдовата система поради полиненаситени мастни киселини, които разграждат холестерола. Авокадото може да се използва за приготвяне на закуски, топли ястия и дори десерти.
-
Ядки
Разнообразие от ядки може да е много питателно и полезно. То може да послужи за разнообразяване на диетата по време на гладуване. Ядките съдържат много здравословни ненаситени мазнини. Те добре засищат глада и могат да помогнат много в момент, когато няма начин да се приготви пълноценно хранене. Орехи, кедрови ядки, бадеми, лешници, кашу или макадамия може да редувате с различни видове ядки. За целта добавете слънчогледово, ленено, тиквено или сусамово семе към диетата си и ще получите много възможности за здравословни постни храни.
-
Бобови растения (боб, грах, нахут, леща)
Животинската храна съдържа голямо количество протеин. По време на постите изключваме животинските протеини от диетата и на помощ идват бобовите растения. От различни сортове боб и леща можете да готвите вкусни супи, да ги добавяте към салати и да правите топли ястия. Обърнете внимание на нахута, който наскоро стана все по-широко използван и популярен.
-
Сушени плодове (сушени кайсии, сини сливи, стафиди, фурми)
Когато ви се прииска нещо сладко, малка шепа сушени плодове ще е чудесен вариант. С тях ще ви бъде много по-лесно да издържите гладуването и в същото време да не се чувствате лишени от сладичко.
-
Елда
Елдата е особено здравословна и диетична зърнена култура. Тя е хипоалергенна, с ниско съдържание на въглехидрати, богата е на желязо и други микроелементи. Елдата помага за понижаване на кръвната захар и холестерола и подобрява цялостното здраве. Не забравяйте да включите елда в менюто си поне няколко пъти седмично!
-
Ориз
Това е една от най-разпространените зърнени култури в света. Оризът е в основата на диетата на много народи. Огромно разнообразие от сортове ориз ви позволява да готвите всичко с него. Това включва от зърнени храни, плодови пилафи, гювечи, салати, супи, пудинги, мусове и много други … С многостранен ориз определено няма да ви омръзне и няма да се отегчите дори през дългите дни на Велики пости.
-
Картоф
Картофите са популярни навред по света. Те съдържат голямо количество калий, фосфор и въглехидрати. И все пак, колкото и да е странно, богати са и на много витамин С. За да получите максималната доза от този витамин, обаче, трябва да ядете млади картофи и за предпочитане сурови. Преди време, с картофен сок се е лекувал, дори скорбут. Картофите са много разнообразни в кулинарно отношение. Те могат да се варят, пекат, пържат, пасират, пекат, палачинки, добавят се към супи. От тях се приготвят и картофени салати.
-
Сладък пипер
Многоцветният пипер е в състояние да украси и оживи много ястия, както по цвят, така и по вкус. Сочна, ярка чушка, например е в състояние да развесели и да увеличи количеството фибри в храната ни през цялата година.
-
Гъби
Въпреки факта, че гъбите са доста трудни за смилане от тялото и не са много хранителни, те също имат редица предимства. Гъбите са отличен безместен източник на са ароматни, вкусни и нискокалорични запаси. Освен това те се запазват добре в изсушен или замразен вид, а в много постни ястия успешно заместват месото.
-
Цитрусови плодове (портокали, грейпфрути, мандарини, помело)
Разнообразието от цитрусови плодове в началото на пролетта е много разпространено и помага за разнообразяване на постното меню с ярки цветове и аромати. Цитрусите са полезни и за получаване на ударна доза витамин С за укрепване на имунната система. Използват се почти във всичко: сочна пулпа, ароматна кора, богата на пектин кора и ципи.