HomeЗдравеТоп 10 храни подходящи за постене

Топ 10 храни подходящи за постене

Списък от десет продукта, които ще помогнат за разнообразяване на менюто по време на Велики пости са тук пред вас. Вижте го:

Топ 10 храни подходящи за постене

Идентифицирахме 10 основни храни, които ще ви помогнат да направите храната на гладно вкусна и здравословна.

  1. Авокадо

Хранителен плод с маслен вкус, който не съдържа захар, но е богат на здравословни мазнини и микроелементи. Той утолява глада, подобрява работата на сърдечно-съдовата система поради полиненаситени мастни киселини, които разграждат холестерола. Авокадото може да се използва за приготвяне на закуски, топли ястия и дори десерти.

  1. Ядки

Разнообразие от ядки може да е много питателно и полезно. То може да послужи за разнообразяване на диетата по време на гладуване. Ядките съдържат много здравословни ненаситени мазнини. Те добре засищат глада и могат да помогнат много в момент, когато няма начин да се приготви пълноценно хранене. Орехи, кедрови ядки, бадеми, лешници, кашу или макадамия може да редувате с различни видове ядки. За целта добавете слънчогледово, ленено, тиквено или сусамово семе към диетата си и ще получите много възможности за здравословни постни храни.

  1. Бобови растения (боб, грах, нахут, леща)

Животинската храна съдържа голямо количество протеин. По време на постите изключваме животинските протеини от диетата и на помощ идват бобовите растения. От различни сортове боб и леща можете да готвите вкусни супи, да ги добавяте към салати и да правите топли ястия. Обърнете внимание на нахута, който наскоро стана все по-широко използван и популярен.

  1. Сушени плодове (сушени кайсии, сини сливи, стафиди, фурми)

Когато ви се прииска нещо сладко, малка шепа сушени плодове ще е чудесен вариант. С тях ще ви бъде много по-лесно да издържите гладуването и в същото време да не се чувствате лишени от сладичко.

  1. Елда

Елдата е особено здравословна и диетична зърнена култура. Тя е хипоалергенна, с ниско съдържание на въглехидрати, богата е на желязо и други микроелементи. Елдата помага за понижаване на кръвната захар и холестерола и подобрява цялостното здраве. Не забравяйте да включите елда в менюто си поне няколко пъти седмично!

  1. Ориз

Това е една от най-разпространените зърнени култури в света. Оризът е в основата на диетата на много народи. Огромно разнообразие от сортове ориз ви позволява да готвите всичко с него. Това включва от зърнени храни, плодови пилафи, гювечи, салати, супи, пудинги, мусове и много други … С многостранен ориз определено няма да ви омръзне и няма да се отегчите дори през дългите дни на Велики пости.

  1. Картоф

Картофите са популярни навред по света. Те съдържат голямо количество калий, фосфор и въглехидрати. И все пак, колкото и да е странно, богати са и на много витамин С. За да получите максималната доза от този витамин, обаче, трябва да ядете млади картофи и за предпочитане сурови. Преди време, с картофен сок се е лекувал, дори скорбут. Картофите са много разнообразни в кулинарно отношение. Те могат да се варят, пекат, пържат, пасират, пекат, палачинки, добавят се към супи. От тях се приготвят и картофени салати.

  1. Сладък пипер

Многоцветният пипер е в състояние да украси и оживи много ястия, както по цвят, така и по вкус. Сочна, ярка чушка, например е в състояние да развесели и да увеличи количеството фибри в храната ни през цялата година.

  1. Гъби

Въпреки факта, че гъбите са доста трудни за смилане от тялото и не са много хранителни, те също имат редица предимства. Гъбите са отличен безместен източник на са ароматни, вкусни и нискокалорични запаси. Освен това те се запазват добре в изсушен или замразен вид, а в много постни ястия успешно заместват месото.

  1. Цитрусови плодове (портокали, грейпфрути, мандарини, помело)

Разнообразието от цитрусови плодове в началото на пролетта е много разпространено и помага за разнообразяване на постното меню с ярки цветове и аромати. Цитрусите са полезни и за получаване на ударна доза витамин С за укрепване на имунната система. Използват се почти във всичко: сочна пулпа, ароматна кора, богата на пектин кора и ципи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ