HomeЗдравеТри признака, че губим колаген

Три признака, че губим колаген

Запазете младостта за по-дълго

Колагенът е структурен протеин, който определя еластичността на кожата, здравината и еластичността на връзките, ставите и сухожилията. Всъщност, през целия ни живот колагенът се опитва да се бори с гравитацията. Тялото непрекъснато преминава през процесите на синтез на колаген и разпадането му. Докато поддържате в баланс тези процеси ще изглеждате свежи и млади. Но нека разберем кои фактори разрушават колагена.

Губим колагена, когато…

С напредване на възрастта, синтеза на колаген започва да намалява. Това е необратим процес, който може да забавим, но не и да спрем. За останалите фактори всеки от нас носи отговорност. Ако тялото ви не получава достатъчно аминокиселини, тогава няма от какво да се синтезира колагенът. Освен това самият процес на синтез е сложен и включва витамини като A, C, E, D, както и микроелементи – сяра, цинк, желязо, мед, магнезий и калций.
Нарушената обмяна на полови хормони също води до разрушаване на колагена.
Прекаленото излагане на слънце провокира повишено разграждане на колагена.

Какво се случва при липса на колаген?

При загуба на колаген и по-оскъдното му синтезиране косата става тънка и крехка, губи обем и блясък.

Кожата се покрива с бръчки, защото именно колагенът придава плътност и еластичност. Този процес може да се ускори при неправилна козметична грижа и непълноценно хранене.

Появява се целулит, който може да засегне дори слаби жени. Вие се учудвате, защо имате портокалово кожа, въпреки че нямате излишни килограми.
Всичко това говори за липса на колаген.

Как да спрем загубата на колаген?

Молекулата на колагена е много голяма, тя е подобна на хиалуроновата киселина. Ако използвате козметика с колаген, трудно ще възстановите загубата му. Въпреки това, такава грижа се използва за създаване на защитен слой, който не позволява на кожата да загуби собствената си влага. Незабавно настъпва овлажняващ ефект, който е незаменим след пилинг. Не пренебрегвайте козметичните продукти с колаген, макар че не трябва да очаквате моментален ефект.
Тези, които не използват услугите на професионален козметик, могат да използват пилинг с ретинол.

Кремовете и серумите с ретинол и витамин С също стимулират производството на колаген, макар и не толкова мощно, колкото при професионалните процедури. За пълни структурни промени в естетичната медицина се предлагат специални процедури.

Относно начина на живот и хранене, трябва да спрете тютюнопушенето, да добавите млечни продукти към диетата си и червено месо. Консумирайте повече риба, яйца и зеленолистни зеленчуци, за да подобрите синтеза на колаген в организма. Изберете храни, богати на витамин С, като броколи, киви, чушки и цитрусови плодове. Избягвайте стреса и винаги нанасяйте слънцезащитни продукти, когато сте на плажа.

Движете се, защото колагенът се намира не само в кожата, но и в костите, ставите и мускулите. Това ще ви предпази от остеопороза.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ