HomeЗдравеЯйцата - Млечни продукти ли са или не

Яйцата – Млечни продукти ли са или не

По някаква причина яйцата и млечните продукти често са групирани заедно. Именно поради тази причина, много хора ги бъркат с млечни продукти.

За тези, които имат непоносимост към лактоза или алергии към млечни протеини, това е важно разграничение и трябва да се прави разлика.

Тази статия дава отговор на въпроса, дали яйцата са млечен продукт. И така, отговорът е:

Яйцата не са млечни продукти

Толкова е просто!

Определението включва млечни продукти, получени от млякото на бозайници, като крави и кози.

По принцип, това определение се отнася за млякото и всякакви хранителни продукти, произведени от него. Такива са сирене, сметана, кашкавал, масло и кисело мляко.

И така, яйцата се снасят от птици като пилета (кокошки), патици и пъдпъдъци. Птиците не са бозайници и дори не произвеждат мляко.

Яйцата могат да се съхраняват в млечния коридор и често се групират с млечни продукти, но те не са млечен продукт.

Следователно: Яйцата не са млечен продукт. За разлика от млечните, които не се произвеждат от млякото на бозайници.

Защо яйцата се категоризирани често като млечни продукти

Интересното е, че много пъти хората ги приготвят заедно, затова ги определят и като продукти от една група.

Въпреки че, не са свързани, това изглежда доста странно.

Съществуват две много точни определения, които ги описват така:

Яйцата са странични животински продукти;

Яйцето е с високо съдържание на протеини.

Веганите и някои вегетарианци избягват яйца и млечни продукти, защото и двете са получени от животни. Това е още едно нещо, което допринася за объркването.

Наред с това в САЩ и много други страни яйцата се съхраняват в отделението за млечни продукти в магазин за хранителни стоки, което може да накара хората да повярват, че са свързани.

Охлаждането на яйцата, обаче има само едно сходно с охлаждането на млечните продукти и това е в еднаквата температура.

Обобщавайки, всичко това, то факт е, че яйцата и млечните продукти често са групирани заедно. И двата са странични животински продукти, но иначе не са свързани.

И така, може да ядете яйца, ако имате непоносимост към лактоза. Това е напълно безопасно.

Някои изследвания сочат още:

Лактозната непоносимост е състояние на храносмилането, при което тялото не може да смила лактозата, основната захар, намираща се в млякото и млечните продукти.

Всъщност се изчислява, че около 75% от хората по света не могат да усвояват лактозата.

Хората с непоносимост към лактоза могат да развият храносмилателни симптоми след консумация на лактоза. Страничните ефекти от такава непоносимост са: газове, стомашни спазми и диария.

Яйцата, обаче не са млечен продукт и не съдържат лактоза или какъвто и да е млечен протеин, по този въпрос.

Така че, точно, както яденето на млечни продукти няма да засегне тези с алергия към яйца, така и консумацията на яйца няма да засегне тези с алергия към мляко или непоносимост към лактоза. Това ще е така, освен ако не сте алергични и към двете.

По този начин няма причина да избягвате яйцата, ако имате непоносимост към лактоза или сте алергични към млечните протеини.

В обобщение:

Предвид факта, че яйцата не са млечен продукт, те не съдържат лактоза. Следователно тези, които имат непоносимост към лактоза или алергии към млечните протеини, могат да ядат яйца.

Яйцата са много питателни и здравословни

Макар и с относително ниско съдържание на калории в тях, те съдържат големи количества протеини, мазнини и различни хранителни вещества.

Едно голямо яйце, съдържа:

Калории: 78;

Белтъчини: 6 гр;

Мазнини: 5 гр;

Въглехидрати: 1 грам;

Селен: 22% от RDI;

Рибофлавин: 15% от RDI;

Витамин B12: 9% от RDI.

Яйцата съдържат и по-малки количества от почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае.

Нещо повече, те са един от малкото хранителни източници на холин, много важно хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно.

Доказано е, че освен че са много питателни, те са много засищащи, което ги прави отлична храна за отслабване.

Реално проучванията показват, че хапването на яйца за закуска може да накара хората да ядат до 500 калории по-малко през целия ден.

Заключение:

Яйцата са с ниско съдържание на калории, но са много хранителни. Освен това са много засищащи и могат да помогнат при отслабване.

Източници:

https://www.healthline.com
https://prirucnik.hr
https://vitamin6.net
https://www.godairyfree.org

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ