HomeЗдравеЗдравословни храни, които стават вредни, ако ги ядете в големи количества

Здравословни храни, които стават вредни, ако ги ядете в големи количества

Отказването на любимите си храни може да бъде трудно, но в името на здравето някои от тях все пак трябва да бъдат зачеркнати от списъка за пазаруване.

Постоянно сме заобиколени от информация за полезни и здравословни храни, които да консумираме. Не забравяйте, че всичко е полезно, когато е в умерени количества, припомнят от healthline.com
Ако се храните разнообразно и балансирано, вие автоматично намалявате риска от дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества и поддържате метаболизма си в добра форма. Затова ще ви разкажем с кои продукти да не свиквате ежедневно.

Кръстоцветни зеленчуци

Тези храни са богатите на антиоксиданти и хранителни вещества. Карфиолът и броколите са полезна храна, но е научно доказано, че прекомерната им консумация може да причини хипотиреоидизъм, дефицит на хормони на щитовидната жлеза.Ако не можете да си представите живота си без зеле, съчетайте го с друг хранителен продукт и пригответе ястие.

Риба тон

Рибата тон е богата на живак, така че прекомерната й консумация може да доведе до натрупване на голямо количество от това вещество в организма. Не се отказвайте от таза храна, защото е богата на протеини, но консумирайте не повече от един път седмично.

Плодови смутита

Всички, които търсят здравословна алтернатива на кафе напитките, намират щастието във всякакви плодови смутита. Това обаче не е съвсем вярно. Разбира се, разликата между парче торта и парче плод е очевидна, но всяко плодово смути има високо съдържание на захар и е малко вероятно да бъде здравословен заместител на балансираната вечеря.Ако вече сте свикнали с тези напитки, съветваме ви да замените плодовия вариант на смутито със зеленчуков – това значително ще намали количеството консумирана захар на ден.

Сушени плодове

Сушените плодове са идеалната закуска преди тренировка, която бързо и ефективно ви зарежда с енергия . Въпреки това, във всеки друг случай е важно да се има предвид, че всички сушени плодове съдържат много повече захар.

Мюсли и зърнени храни

Трудно е да се намери дори една опаковка или кутия зърнени храни, които не съдържат никаква форма на захар. Често ги ядем с мляко за закуска и бързо свикваме с тях, забравяйки, че подобна смес е трудно изпитание за стомаха. Освен това те са многократно преработени и губят ползените си хранителни свойства.

Канела

Доказано е, че ароматната подправка има противовъзпалителни свойства, нормализира кръвната захар и е естествен антиоксидант. В същото време канелата съдържа голямо количество кумарин, което може да причини токсичност на черния дроб. Консумирайте 0,1 мг на килограм телесно тегло на ден.

Кафе

Любимата тонизираща напитка е идеален начин за събуждане и поддържане на тонус през деня. На не прекалявайте с количеството, в противен случай може да си причините сърцебиене, безсъние или раздразнителност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ