HomeЗдравеЗдравословни зеленчуци ли ядем

Здравословни зеленчуци ли ядем

През цялата година супермаркетите ни предлагат разнообразие от зеленчуци. Но дали са еднакво полезни са зеленчуците, които не се продават през сезона им?

Колко здравословни зеленчуци хапваме

Не забравяйте, че на масата ви трябва да има само сезонни зеленчуци. Това се дължи на факта, че на първо място пресният зеленчук, обран наскоро, трябва да има специфичен богат вкус. Дори и най-малкото дете ще може да различи прясна хрупкава краставица от краставица престояла в хладилника. Второ, сезонните зеленчуци съдържат огромно количество витамини и минерали. И, разбира се, за три месеца съхранение в хладилник хранителните вещества намаляват трикратно. Какво да кажем тогава след шест месеца – полезните свойства на зеленчуците изчезват напълно.

Здравословни зеленчуци ли ядем

Наред с това, да не забравяме, че преди да достигнат до нас се прехвърлят от склада в магазина и да не се развалят по пътя, те се третират химически. Особено растения, които се отглеждат в оранжерийни условия. И така, предвид, че тези растения се нуждаят от висока концентрация на влага в почвата, те се третират с противогъбични средства. Всички химикали имат изразена способност да се натрупват в живия организъм и да действат като токсично вещество. Всичко това създава отрицателен енергиен баланс в тялото ни.

Кои зеленчуци на кой сезон отговарят

Хората, които в резултат на финансовите си възможности могат да си позволят да екзотични зеленчуци, внесени от далечни страни, причиняват голяма вреда не само на здравето си, но и на околната среда като цяло. Само си представете, колко енергия е била използвана и колко вреда е нанесена на атмосферата, докато едно авокадо долети до вас. И колко по-добро и здравословно е от плода или зеленчука отгледан в местни оранжерии и ферми.

За да знаете кои зеленчуци на кой сезон отговарят е създаден този малък календар със здравословни зеленчуци:

* Репички (края на март – октомври)

Този зеленчук има своя уникален леко пикантен вкус поради наличието на синапено масло в него. Този елемент има свойства, които укрепват човешката имунна система, предпазват мускулната мембрана на сърцето, предотвратяват инфаркт. Под алената кожа на ряпа има цял склад от витамини В и С, микроелементи желязо и калий. Лекарите съветват, че по време на толкова дълъг период на растеж на репичките, този зеленчук често попада на масата на хората, под формата на салати.

* Краставици (от май до края на септември)

Този зеленчук е най-добрият приятел за всяко момиче. Състои се от 96% вода, тоест изобщо не съдържа мазнини и въглехидрати, което означава, че помага при отслабване. Краставиците могат да се ядат на килограми. Те съдържат голямо количество минерали, витамини, микроелементи. Краставиците прочистват червата и стимулират прочистването им. Старите хора съветват да се яде една прясна краставица през нощта, за да се прочистят червата от всичко нехранително, несмляно и токсично.

Краставиците допринасят за възстановяването на кожата, чрез подобряване на кръвообращението. Понижават кръвното налягане до нормално.

* Грах (от юни до юли)

Мечтаете за стоманени нерви, добро храносмилане и ниски нива на холестерол – тогава трябва да ядете възможно най-често пресен грах, който току-що сте набрали от градината. Голямо количество витамин В1 и баластни съединения.

Грахът е в състояние да прочисти целия стомашно-чревен тракт за кратко време. Той издърпва остарели несмлени парчета химус от гънките на червата и деактивира. Благодарение на граха, патогенната микрофлора няма да се размножава в червата ви.

* Домати (юни до октомври)

Късмет за тези хора, за които доматите са един от любимите зеленчуци. Червени, розови, кремави, черешови – всеки видове домати са богати на витамини B, C, E, както и микроелементи – калий, магнезий, калций.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, доматите са в състояние да забавят процеса на стареене на клетките в тялото, което е особено важно за жените.

* Патладжан (юни до октомври)

С него можете да готвите толкова разнообразни ястия, че е трудно дори да ги преброите. Патладжаните могат да се пекат, пържат, осоляват, добавят към яхнии, салати, гювечи, мариноват.

Патладжаните са много здравословни зеленчуци, съдържат витамини от група В (В1, В2, В6) и С. Само не забравяйте, че ако целите да получите всички необходими хранителни вещества от патладжана – не смейте да го белите. Наистина в първите два сантиметра от него се намират важните микроелементи.

* Зеле (юни – декември)

Зелето е много невероятно полезен зеленчук в процесите на подобряване на храносмилането, подобрява настроението и дава усещане за ситост за целия ден. Освен това има положителен ефект върху процесите на паметта и концентрация. Съдържа витамини А, В1, В2, минералите калций, фосфор, калий и голямо количество желязо.

Броколите зеле имат свойства, които спомагат за повишаване на защитната функция на кожата, срещу отрицателното UV лъчение. Те увеличават процесите на разрушаване на мазнините в тялото, придават на костите необходимата плътност.

Брюкселското зеле – то се счита за продукт, борещ се с ракови образувания.

* Моркови (юни – декември)

Всяко дете знае, че за да вижда добре, трябва да яде моркови. Те съдържат бета-каротин, който, попаднал в тялото, трябва да си сътрудничи с други микроелементи и да се превърне във витамин А. Морковите съдържат важен витамин в ембриогенезата – фолиева киселина, която допринася за нормалното развитие на плода.

* Червени сладки чушки (сладък пипер, юли – октомври)

Пиперът е на второ място след цитрусовите плодове по количество на витамин С. Зеленчукът, който е растял на храст и е напълно зареден от слънцето, ще е червен цвят и е най-полезният от чушките. Една зелена чушка съдържа минимално количество витамини и минерали.

Ако искате здрави нерви, чиста кадифена кожа и силен имунитет, изберете червения пипер. Той е божи дар по отношение на количеството витамини и е полезен във всяка ситуация.

* Цвекло (юли – октомври)

Цвеклото е богато на фибри, ферум и фолиева киселина. С него се прави борш, но може да се яде и в салати, като прекрасен зеленчук.

Този бургундски зеленчук е безумно полезен за хемопоезата и нормалното функциониране на червата. Препоръчително е да се яде сурово цвекло. Поне няколко парчета или да се пият няколко капки сок.

* Тиква (август – декември)

Сочен сладък зеленчук съдържа бета-каротин, калий, калций, магнезий, витамини А, С, Е. Тиквата ще спаси хората от отоци и задържане на течности в тялото.

Тиквеното масло се прави от тиквени семки – страхотно миришещо лекарство, което се използва при висок холестерол, патология на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и пикочния мехур.

Придържайте се към този богат асортимент от плодове и зеленчуци и бъдете здрави!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ