Анемията води списъка на кръвните заболявания. Тази болест може да се опише по следния начин: синдром, при който броят на червените кръвни клетки намалява и концентрацията на хемоглобин в кръвта рязко спада…
Така се стига до нарушения в метаболизма, недостатъчен кислорода и сривове, сънливост, болки в сърцето, световъртежи. В някои случаи, при липса на лечение и правилно хранене, анемията стига до хипотония, белодробна недостатъчност, развитие на онкологични и сърдечно-съдови заболявания.
Лекарите делят анемията на няколко типа. Според тях тя бива: хемолитична, мегалобластна, желязодефицитна, рогова, апластична и др. В повечето случаи (над 90%) диагнозата разкрива желязодефицитна анемия. В зависимост от вида и тежестта на заболяването на пациентите се предписват лекарства и се препоръчва специална диета.
Причините за анемия най-често са заболявания по вътрешните органи, генетични, нездравословен начин на живот, както и някои наранявания. И така, изложени на риск са хора, които са загубили много кръв в резултат на операции или наранявани. Анемията засяга по-често жените с обилна менструация. Причината може да е в обострян гастрит, хемороиди, стомашна язва или рак.
Хранене при анемия. Какво е възможно и какво не?
Неправилното хранене, небалансираните диети и недостигът на витамини, също са причина за спад в нивата на хемоглобина. Например желязото, фолиевата киселина, витамините C и B пряко влияят, върху образуването на червени кръвни клетки.
Липсата им води до развитие на анемия. И така, ролята на правилното хранене е много важна при лечение и профилактиката на анемия.
Какви храни и витамини са полезни при лечение и профилактика на анемия
Принципи за меню при желязодефицитна анемия:
намаляване на мазнини и въглехидрати;
контрол над калориите;
поддържане нивата на витамини и желязо.
Правило номер в едно гласи, че в диетата трябва да присъстват храни, богати на протеини. Такива допринасят за по-добро усвояване на желязото.
Мазнините и въглехидратите са „безполезни“ при пациенти с анемия. Техните пропорции не трябва да надвишават обичайната норма. Най-често няма ограничения, но разумният подход е важен. Така, например, захарта трябва да се замени с мед, а десертите от горски плодове да са предпочитани, пред сладкишите.
Друго важно правило, за хората с анемия е да хапват повече течни ястия. Бульони, супи, сосове всички те стимулират секрецията в стомаха. Това допринася за по-добро усвояване на хранителни вещества.
Трето важно правило е свързано със самия прием на течности. Важно е, да се консумират минерални железисти води, негазирани и газирани, дори. Хубави са и чайовете от шипка или компотът от сушени плодове, сокове от нар, ябълки, боровинки, цитрусови плодове.
Хранене при анемия – 10 супер храни при анемия
Правилната диета при анемия е набор от храни, богати на желязо и протеини. Такива има в:
- заешко месо, черен дроб, пуешко месо, както и пилешко;
- телешко и агнешко;
- яйца;
- овесени ядки, елда, ечемик и просо;
- морски дарове и риба;
- горски плодове (ягоди, малини, боровинки, цариградско грозде, обикновено грозде);
- плодове (праскови, ябълки, банани, сливи, дюли);
- пълнозърнест хляб;
- зеленчуци (цвекло, домати, моркови, тиквички).
Диетолозите препоръчват комбинирането на храни с “витамини” и протеинови храни. Те имат терапевтичния ефект. За поддържане на витаминния баланс трябва редовно да се консумират още:
- горски плодове, богати на витамин С (морски зърнастец, касис, кайсии, цитрусови плодове, ягоди);
- мляко с мед за набавяне на витамин В12 (кобаламин) в организма;
- ядки, сред които – фъстъци и бадеми, зеленчуци, цитрусови плодове и други храни, богати на фолиева киселина.
В заключение:
Както може да видите, не е трудно да се повиши нивото на хемоглобина у дома. Ключът към успеха е правилното меню, отказът от нежелана храна, здравословният сън и физическата активност.