HomeИнтересноБългарияТоп 5 на дунавските градове в България, които всеки трябва да посети

Топ 5 на дунавските градове в България, които всеки трябва да посети

България може да бъде интересна не само като плажна дестинация, но и като място с чудни природни забележителности и живописни места с невероятна красота.

В страната има необичайни скални образувания, водопади и пещери, посещението, на които ще остави незабравимо усещане. След като прегледате списъка по-долу, можете да разберете топ 5 на дунавските градове в България с най-красиви забележителности

Топ 5 на дунавските градове в България, които всеки трябва да посети

1.Видин – столица и Баба Вида

Българският цар Иван Асен II издигнал България до невиждани висоти и й позволил да доминира на Балканите, завладявайки почти цялата територия на полуострова, включително византийските земи. Иван Асен II се нарича цар на българи, власи и римляни (византийци), а столицата му Велико Търново е един от най-красивите градове в Европа. Апогеят на управлението на този цар е победата над монголската армия на Бату Хан, но след смъртта на Иван Асен II (1241 г.) започва активна борба на наследниците на трона, което значително отслабва държавата. Ръководителите на отделни деспотии (административни териториални единици на България) започват да се обявяват за независими владетели. Същото прави и видинският деспот, който обявява възникването на Видинското царство. Това се случва през 1261 г., а през 1323 г. видинският цар Михаил Шишман е избран за цар на цяла България,

През 14 век протичат сложни и неясни процеси, довели до вековната окупация на България от Турция. Видинското деспотство става санджак, административно-териториална единица в рамките на Османската империя. До 1878 г. Видин е мощна крепост на турците на река Дунав.

В края на 14 век крепостта Баба Вида е разрушена. Турците са я възстановили и това, което виждаме сега е тяхно дело. Както и мощни стени, построени през 17 век. Дължината им била почти 4 километра. Те опасвали цялата стара част на Видин (тогава това бил целият град). По онова време се е влизало, през мощни порти. Отвън стените ограждала крепостната стена и дълбок ров. От страната на Дунав стената е двойна. През 17 век Видин е най-мощната крепост на Дунава.

През 19 век градът се разраства и излиза далеч отвъд стените. В североизточната му част стените и бастионите са разположени извън градската зона, служейки за военни казарми и арсенал. Те са оцелели и до днес.

Основната забележителност на Видин остава крепостта Баба Вида. Това е най-добре запазената крепост в България и една от най-красивите. Двойна стена, четири кули и сграда на портата.

Какво да видите във Видин, освен крепостта

Други интересни забележителности в града са: Църква Света Петка; Катедралата; Джамия; Синагога.

Недалеч от крепостта има музей на древни надгробни плочи, а ако се придвижите надолу по река Дунав, можете да намерите огромна изоставена синагога – някогашният символ на голяма еврейска общност. Без покрив, прозорци и врати може би най-голямата синагога в България.

Уникален паметник от османския период е и Конак (konak – от турски “имение”).

Много интересен обект е турският конак (така думата османците са наричали резиденции и вили) – прекрасна дървена сграда, подобна на будистка пагода. Сега има филиал на историческия музей. Освен конака, за дългия турски период в града напомнят джамията Осман Пазвантоглу, библиотеката на Пазвантоглу (построени са през 1800 г.), Кръстата (Крещатая) казарма, построена на мястото на пашата, според проект на полски специалисти и споменатите вече четири крепостни порти.

Градска порта на Видин

За турското владичество напомнят и две малки еднокорабни, полувкопани в земята църкви – “Св. Пантелеймон” (в митрополитския двор) и “Св. Петка” (срещу Кръстата казарма). Турците забраняват да се строят християнски църкви по-високи от ездач на кон, затова българите (както повечето балкански народи) „вкопават” своите църкви в земята. Това са много малки цветни църкви, но във Видин има и големи – катедралата “Св. Димитър” (1885 – 1926 г.) – втората по големина църква в България – и митрополитската църква “Св. Никола” (1926 г.).

Видин е един от най-интересните градове в България: крепост, градски защитни стени и порти, множество храмове, вкл. джамия и синагога, много стари жилищни и административни сгради, много музеи, голяма живописна река (все пак Дунав) – всичко необходимо за една туристическа перла.

2.Белоградчик – Белоградчишки скали

Това е уникален природен феномен не само за България, но и за цяла Европа. Красиви природни образувания се намират в северозападната част на страната в близост до град Белоградчик.

Височината на скалите достига 200 метра. Те образуват ивица с дължина около 30 км и ширина до 3 км. Скалите са обявени за природна забележителност през 1949 г. В района се намират и забележителности като Белоградчишката крепост и пещерата Магура с интересни стенописи.

3.Велико Търново

Ако посетите само един град в България, освен София, то нека това да е Велико Търново. Повече от два века Велико Търново е столица на България и най-важен административен и политически център. Досега той се смята за един от най-красивите малки градове в Европа.

Какво да видите във Велико Търново

Царевец

Крепостта играе важна роля в епохата на Второто българско царство – тогава градът е столица на империята. При посещение на мястото непременно трябва да се изкачите на кулата, от която се вижда целият град.

Посещение на античната крепост Царевец  (площад „Цар Асен”). Царевец е един от основните символи на България, защото в продължение на много векове руините му са крепили надеждата за свобода сред жителите. Крепостта е разположена на идеално стратегическо място: на върха на планина, около която се вие ​​река Янтра. Непревземаеми стени и високи скали. В центъра на Царевец има дворцов комплекс, а около него археолозите са разкрили над 400 жилищни сгради, 22 църкви, 4 манастира и много занаятчийски работилници.

Тук може да гледате лазерно шоу. Крепостта е отворена за посетители през деня, а през нощта можете да я разгледате само отстрани. В нея има и уникална стаята със звук.

Велико Търново е град на хълмове, така че можете спокойно да се разхождате нагоре-надолу по улиците и да се наслаждавате на живописни къщи и прекрасни гледки.

4.Русе – най-голямото пристанище на река Дунав

Русе е един от българските градове, съхранили духа на аристокрацията от 18-ти и 19-ти век. Разположен на брега на река Дунав, Русе винаги е привличал завоеватели с развити търговски връзки с други страни. Има голяма близост до лозя и житни ниви в околностите.

Първите селища на мястото на съвременния български град Русе са възникнали, преди около пет хиляди години. След това, през 1 век сл. н. е., римският император Веспасиан построява тук крепост, както и пристанище, което може да поеме едновременно до шестдесет кораба. Крепостта многократно е била разрушавана от варварски племена, но всеки път е възстановявана. През 9-10 век, след поредното възраждане, тя получава името Русе.

Русе най-„европейският“ град в България

В онези времена в пределите на Русе са издигнати много красиви сгради в европейски стил благодарение, на които градът става подобен на столиците на някои европейски държави. Поради това понякога е наричан “малката Виена”. Модерни архитектурни структури все още заемат целия център и главния градски площад. Подобни исторически паметници придават живописност на града и сега само Плевен може да се сравни с него по този параметър.

Какво да видите в Русе

Русе е пълен с интересни забележителности. Без съмнение това са руините на древната римска крепост Сексагинта Приста, Кюнтукапийския мост, сградата на Пантеона, където са погребани най-известните български революционери, както и Доходното здание, което съчетава елементи от барок и неокласицизъм. В Художествената галерия може да оцените творбите на местни майстори на изобразителното изкуство, а в Младежкия парк можете да видите “Кралския камък” – мраморна колона, поставена през 1837 г.

В центъра на Русе има Паметник на свободата, а недалеч от града се намира национален парк Русенски Лом. Този резерват обхваща площ от 3260 хектара: тук живеят редки птици, има няколко манастира, както и естествено създадени пещери.

5.Лом

Град Лом е обяснение за произхода на името на всеизвестния и известен старши помощник-капитан Врунгел. Има вълни и котва на герба си и е второто по важност речно пристанище в България.

Градът е достатъчно голям (24 хиляди жители); има развита икономика и богата история. Това не е туристически и курортен център, но е интересно да се посети тук, особено след като няма да има проблеми с транспорта. Историята на града Град Лом в България се намира на река Дунав близо до устието на река Лом. Селището е древно – градът е основан от траките (под името Артанес). През римския период селището се е наричало Алмус. По време на Второто българско царство Лом е важна крепост, но под турско робство пада малко – през 1704 г. се споменава под съвременното си име, но като “паланка” (по тогавашната терминология – нещо като градско – тип селище).

Какво да видите в Лом

Забележителности в Лома не се отличава с крещящ лукс, но са пълни с благодат. Гражданите ценят своята история. Центърът съхранява и поддържа в изправност 547 сгради – архитектурни паметници на новото време. Има няколко интересни църкви от предишния век – Св. Никола, Успение Богородично, Никола Нови. Руското влияние може да се проследи в архитектурата и интериорния дизайн. В близост до града може да видите руините на крепостта Алмус. Този обект е признат за паметник от национално значение. Най-пълна информация за историята на града можете да намерите в градския исторически музей. Има още един оригинален музей – пожарната. Намира се в Стражевата кула. Построена е през 1879 г. и е служила за противопожарна кула.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ