HomeЗдраве10 супер храни при анемия

10 супер храни при анемия

Анемията води списъка на кръвните заболявания. Тази болест може да се опише по следния начин: синдром, при който броят на червените кръвни клетки намалява и концентрацията на хемоглобин в кръвта рязко спада…

Така се стига до нарушения в метаболизма, недостатъчен кислорода и сривове, сънливост, болки в сърцето, световъртежи. В някои случаи, при липса на лечение и правилно хранене, анемията стига до хипотония, белодробна недостатъчност, развитие на онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Лекарите делят анемията на няколко типа. Според тях тя бива: хемолитична, мегалобластна, желязодефицитна, рогова, апластична и др. В повечето случаи (над 90%) диагнозата разкрива желязодефицитна анемия. В зависимост от вида и тежестта на заболяването на пациентите се предписват лекарства и се препоръчва специална диета.

Причините за анемия най-често са заболявания по вътрешните органи, генетични, нездравословен начин на живот, както и някои наранявания. И така, изложени на риск са хора, които са загубили много кръв в резултат на операции или наранявани. Анемията засяга по-често жените с обилна менструация. Причината може да е в обострян гастрит, хемороиди, стомашна язва или рак.

Хранене при анемия. Какво е възможно и какво не?

Неправилното хранене, небалансираните диети и недостигът на витамини, също са причина за спад в нивата на хемоглобина. Например желязото, фолиевата киселина, витамините C и B пряко влияят, върху образуването на червени кръвни клетки.

Липсата им води до развитие на анемия. И така, ролята на правилното хранене е много важна при лечение и профилактиката на анемия.

Какви храни и витамини са полезни при лечение и профилактика на анемия

Принципи за меню при желязодефицитна анемия:

намаляване на мазнини и въглехидрати;

контрол над калориите;

поддържане нивата на витамини и желязо.

Правило номер в едно гласи, че в диетата трябва да присъстват храни, богати на протеини. Такива допринасят за по-добро усвояване на желязото.

Мазнините и въглехидратите са „безполезни“ при пациенти с анемия. Техните пропорции не трябва да надвишават обичайната норма. Най-често няма ограничения, но разумният подход е важен. Така, например, захарта трябва да се замени с мед, а десертите от горски плодове да са предпочитани, пред сладкишите.

Друго важно правило, за хората с анемия е да хапват повече течни ястия. Бульони, супи, сосове всички те стимулират секрецията в стомаха. Това допринася за по-добро усвояване на хранителни вещества.

Трето важно правило е свързано със самия прием на течности. Важно е, да се консумират минерални железисти води, негазирани и газирани, дори. Хубави са и чайовете от шипка или компотът от сушени плодове, сокове от нар, ябълки, боровинки, цитрусови плодове.

Хранене при анемия – 10 супер храни при анемия

Правилната диета при анемия е набор от храни, богати на желязо и протеини. Такива има в:

 • заешко месо, черен дроб, пуешко месо, както и пилешко;
 • телешко и агнешко;
 • яйца;
 • овесени ядки, елда, ечемик и просо;
 • морски дарове и риба;
 • горски плодове (ягоди, малини, боровинки, цариградско грозде, обикновено грозде);
 • плодове (праскови, ябълки, банани, сливи, дюли);
 • пълнозърнест хляб;
 • зеленчуци (цвекло, домати, моркови, тиквички).

Диетолозите препоръчват комбинирането на храни с “витамини” и протеинови храни. Те имат терапевтичния ефект. За поддържане на витаминния баланс трябва редовно да се консумират още:

 • горски плодове, богати на витамин С (морски зърнастец, касис, кайсии, цитрусови плодове, ягоди);
 • мляко с мед за набавяне на витамин В12 (кобаламин) в организма;
 • ядки, сред които – фъстъци и бадеми, зеленчуци, цитрусови плодове и други храни, богати на фолиева киселина.

В заключение:

Както може да видите, не е трудно да се повиши нивото на хемоглобина у дома. Ключът към успеха е правилното меню, отказът от нежелана храна, здравословният сън и физическата активност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ