Препоръката на всеки диетолог е да ядете повече салата, но също толкова важно, колкото е това, което слагате в салатата, е и това, което слагате върху салатата: дресинга. Ето как избирам моя дресинг за салата с цел да поддържам салатата си здрава – такава, каквато е предназначена да бъде! Ето моите 5 прости правила за избор и използване на салатен дресинг за направата на здравословна салата!
1. Избягвайте безмаслен дресинг.
Мазнините ви помагат да абсорбирате мастноразтворимите витамини, намиращи се в някои зеленчуци, а мазнините забавят процеса на храносмилане, така че ви помага да се чувствате сити за по-дълго. Здравословните мазнини като тези, които идват от масла, могат да подобрят здравето на сърцето.
2. Запазете кремообразния дресинг за специални поводи.
Кремообразните дресинги са специално удоволствие. Те имат страхотен вкус, но могат да се отразят на диетата ви, ако се зареждате често с тях. Спестявам кремообразен дресинг за специални поводи като вечер в хубав ресторант или вечеря в къщата на приятел. Кремообразният дресинг е по-калоричен, но истинският проблем е съдържанието на наситени мазнини, обикновено 1,5-3 грама на порция. Наситените мазнини са вредни за сърцето, така че не отменяйте добрия избор на салата с лош избор на дресинг.
3. Първите три съставки трябва да са олио, вода и някакъв вид оцет.
Това е основата за добър салатен дресинг и именно тази комбинация ще поддържа вашата салата здрава. Оцетът и водата не съдържат калории, а маслото добавя добрите мазнини и хранителни вещества, които искаме. В идеалния случай останалите съставки в дресинга трябва да са изцяло натурални – билки, подправки и други подправки, с които сте запознати… а не имена на добавки, които не можете да произнесете.
4. Дръпни не поливай!
Дори и да изберете най-здравословния дресинг за салата, използването на твърде много от него ще зареди салатата ви с калории и няма да постигнете целите си за тегло толкова лесно. Страхотна идея е всъщност да измерите стандартна порция от 2 супени лъжици в малка купа, след което да я излеете върху салатата си…може да се изненадате колко по-малко дресинг е в сравнение с това, което обикновено имате.
5. Направете своя собствена от време на време.
Най-добрият начин да се уверите, че имате здравословен дресинг, е да си го направите сами! Обичам да правя свеж дресинг за салата, използвайки съставки, които винаги имам у дома. Ето една страхотна рецепта, която да опитате. Насладете се!
БАЗОВ ДРЕСИНГ ВИНЕГРЕТ ЗА ВСЯКА САЛАТА
1/2 чаша зехтин
1/4 чаша червено вино или сайдер оцет
1 супена лъжица дижонска горчица
2 скилидки чесън, пресовани
2 чаени лъжички сос Уорчестър
2-3 чаени лъжички пресен лимонов сок
Сол
Прясно смлян пипер
Комбинирайте всички съставки в шейкър за салатен дресинг и разклатете добре, за да се комбинират.