Специалистите по хранене са убедени, че всички съвети и диети трябва да бъдат адаптирани към биохимичните характеристики на всеки човек.
Това означава, че хората от различните кръвни групи трябва да се хранят по различен начин, за да бъдат здрави, споделят от webmd.com
Хранене при кръвна група А –
Хората, родени с кръвна група A Rh-, имат ниска стомашна киселинност и високи нива на въглехидратни ензими, което ефективно обработва въглехидратите, но трудно се справя със животински мазнини и протеини. Те са предразположени към алергии. Ядките, яйцата, глутенът и някои видове меса трябва да се избягват.
Носителите на кръвна група А- трябва да забравят за месото. Високите нива на кортизол водят към стрес, нарушение на съня, намалена мускулна маса, увеличаване на теглото и поява на инсулинова резистентност или хипотиреоидизъм. Старайте се да ограничите приема на захар, кофеин, алкохол, нишесте и пушени меса.
Придържайте се към вегетарианска диета през повечето време, яжте постно месо и включете в диетата пресни и органични храни. На закуска яжте протеини и избягвайте млечните продукти.
Спазването на този тип хранене премахва излишните килограми, повишава имунитета и помага за справяне с различни заболявания.
Хранене според кръвна група (0)
Приемането на пшеница и царевица във всякакви форми, зеле и карфиол, картофи, мляко и повечето млечни продукти са противопоказани. Почти всички зърнени култури са вредни. Тези хора обикновено са енергични, самоуверени и имат заложби на водач, такава диета е добра причина да използвате силна воля, за да успеете. Заболяванията, от които страдат са
кръвосъсирването, артрит, колит, дисфункция на щитовидната жлеза, язви на стомаха и червата, алергии.
Хранене според кръвна група (B)
Тези хора са надарени се отличават с добро здраве, но са по-склонни към редки заболявания – синдром на хроничната умора, автоимунни заболявания – множествена склероза, диабет тип 1.
Може да консумират мляко, яйца и различни меса, с изключение на пилешко. Трябва да се избягват растителните мазнини, с изключение на зехтина и лененото масло. Зърнените и бобовите култури не са най-добрият избор: оризът и овесът се понасят добре, но е по-добре да избягвате царевица, пшеница, елда, ръж и ечемик.
Можете да ядете всички зеленчуци с изключение на домати, репички, маслини, авокадо и артишок. От плодовете са особено полезни ананасите, бананите и гроздето, както и сливите и червените боровинки.
Хранене според кръвна група АВ
Хората, родени с тази кръвна група понасят добре млечните продукти и не трябва да консумират пилешко. Отслабват и наддават от говеждо месо, но стават по-силни и отслабват от соеви протеини и морски дарове. Редовната и умерена консумация на месо помага в борбата със склонността към анемия, а голямото количество пресни билки, зеленчуци, соя и водорасли служат като профилактика на рак и сърдечни заболявания.
Ръжен хляб, овесени ядки, просо и ориз във всички форми са полезни, но царевицата и елдата трябва да бъдат избягване.