Храни, борещи възпаленията и мазнините

Знаете ли, че възпаленията в организма можете да преборите много лесно, без да се налага да приемате различни лекарства и добавки за тази цел?  За да постигнете това е необходимо първо да изключите от менюто си онези храни, които предизвикват неразположение в тялото ви и да приемате  храни, които се борят с възпаленията. Така по естествен път ще оздравите организма си, ще заредите тялото си с повече енергия, ще стопите мазнините, в областта на корема и ще свалите някой и друг килограм. Но кои са храните, които ще ви помогнат да постигнете това?

1.Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците съдържат много важни за организма ни витамини и минерали, фибри и нутриенти. Ето защо с тяхна помощ можете много лесно да се справите с различните хронични възпаления в организма. Едни от най-полезните и с доказан ефект против възпаленията плодове и зеленчуци са спанакът, ананасът, ябълките, горските плодове, гъбите и броколите.

2.Ядки

Мононенаситените мазнини, които се съдържат, както  в голяма част от ядките, като бадемите, но и в авокадото и зехтина също се борят с различните възпалителни процеси в организма. Освен всичко това те са много полезни както за сърцето, така и за повишаване нивата на добрия холестерол.

3.Риба

Лекари, провели редица изследвания са стигнали до заключението, че Омега- 3 мастни киселини, много повече намаляват различните възпалителни процеси в организма, отколкото Омега – 6 мастни киселини. Ето защо те препоръчват в диетите да преобладават именно храните, които съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини, сред които са лененото семе и орехите както и повечето от видовете риба, като сьомгата например. 

4.Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са изключително полезни за здравето на човешкия организъм. Съдържащите се в тях фибри имат свойството да контролират нивата на инсулин в тялото, а витамините от група В, спомагат намаляване нивата на хомоцистеина – хормон обозначаващ различните възпалителни процеси в тялото. Ето защо се препоръчва консумацията на пълнозърнест хляб, кафяв ориз, ечемик, киноа, елда и пълнозърнести овесени ядки.

5.Подправки

Лютивите подправки също са сред храните, които имат мощно антивъзпалително действие.  Джинджифилът, канелата, куркумата, чесънът и лютите чушки имат свойството да поддържат имунната система и да предпазват организма ни от  различните вирусни и възпалителни инфекции. 

6.Зелен чай

Зеленият чай също е известен със своите противовъзпалителни свойства.  Той е и мощен антиоксидант, заради съдържащите се в него флавоноиди. Редица изследвания са доказали, че редовната му консумация намалява възпалението в червените кръвни клетки. Освен това, той топи и мазнините, особено в областта на корема и талията. Причината за това е засилването на метаболизма, което е ефект от редовния му прием. 

Scroll to Top