HomeИдеи за градината8 признака по листата на цветето, които предупреждават, че нещо не е...

8 признака по листата на цветето, които предупреждават, че нещо не е наред

Разберете за какво трябва да внимавате

Бъдете внимателни при отглеждането на стайните си растения, тъй като ви изпращат сигнали, когато не се чувстват добре и се нуждаят от промяна. Обърнете внимание, ако нещо се промени и ви направи впечатление. Възможно е растението да ви алармира, че има проблем и трябва да се погрижите за него.

Листата са станали кафяви

Ако растението е старо е напълно нормално листата му да станат кафяви. Това е част от процеса на стареене, но, ако цветето е в разцвета на силите си и листата му станат кафяви, то е сигнал, че най-вероятно не го поливате достатъчно. Увеличете количеството вода или го поливайте по-редовно, а кафявите и изсъхнали листа ги отстранете, защото пречат на развитието на останалите.

7 стайни растения, които ще ви осигурят спокоен сън

Кафяви връхчета по листата

Това отново може да е знак за недостатъчно количество вода, което използвате за вашето цвете. Също така може да е сигнал, че качеството на почвата не е добро и не успява да задържи достатъчно влага. За да осигурите постоянен приток на вода за растението може да приложите този трик:

Намокрете добре гъба за миене и я поставете на дъното на саксията. Тя ще погълне излишното количество вода и ще го освободи, когато растението има нужда от нея.

Листата почервеняват в средата

В повечето случаи това подсказва, че прекалявате с водата и почвата е постоянно влажна. Това създава неблагоприятна среда за развитието на гъбични патогени. Може да решите този проблем с помощта на филтри за кафе.

Стайни растения, които не изискват специални грижи

Пожълтели долни листа

Съвсем нормално е листата на зрелите растения да пожълтяват и окапват, но, когато това се случва с повече листа, е хубаво да обърнете по-специално внимание. Възможно е проблемът да е породен от неправилната среда за отглеждане на цветето – недостиг на светлина; ниски температури или суша.

Помислете добре преди да преместите растението, защото те се приспособяват бавно към новата среда. Ако решите да го преместите на ново място, започнете с постепенно преместване в новата зона за час-два и планово увеличавайте времето, докато се приспособи към новите условия.

Тъмножълти петна по листата

Характерен признак, че растението ви е хванало гъбички. Ако забележите, че петната се разпространяват – изолирайте саксията веднага, за да предотвратите заразяването на останалите растения. Отрежете засегнатите листа и оставете цветето на спокойствие, докато се възстанови.

Как да омекотим водата за поливане

Липса на цвят по връхчетата

Липсата на достатъчно хранителни вещества може да е причината за липса на цвят по връхчетата на листата. Подхранете почвата с черупки от яйца. Те ще повишат нивото на калций и калий. Също така може да поливате растенията с водата от сварени яйца.

Листата са малки и не растат

Дори за младите растения е нехарактерно листата да са малки и недоразвити. Това може да е продиктувано от липсата на слънчева светлина. В случай, че цветето е поставено на място, което е добре огрявано от лъчите на слънцето, то може да ви се наложи да го забърсвате по-редовно от прахта, тъй като тя вероятно блокирате лъчите и намалява фотосинтезиращия ефект.

Извити краища на листата

Когато влажността е твърде ниска, листата стават на къдрици в краищата. Дръжте растенията по-далеч от нагревателни уреди и места, за да ги предпазите от изсушаване.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ