HomeИдеи за градината7 стайни растения, които ще ви осигурят спокоен сън

7 стайни растения, които ще ви осигурят спокоен сън

Цветята са тази част от интериора, които внасят свежест и красота във всеки дом. Със своите прекрасни цветове и аромат те създават усещането за хармония, пренасят природата в дома ни и придават още повече уют и настроение. Сред голямото разнообразие от цветя и растения, има и такива, които се отразяват добре и на съня ни. Ето и кои са те.

1.Жасмин

Жасминът е едно от най-красивите и ароматни растения. Не напразно той се използва за направата на етерично масло за релаксация и като основа на много парфюми. Учени са установили, че ароматът му намалява тревожността и подобрява съня. Ако и вие като мен, сте от тези, които обожават аромата на жасмин, то можете да го отглеждате в саксия, близо до прозореца на спалнята си.

2.Мирните лилии

Мирната лилия е още едно много нежно цвете, което с прекрасните си и нежни бели цветове ще внесе много красота в стаята ви. Освен това растението има способността да овлажнява и прочиства въздуха, а повишената влажност действа много добре, по време на сън. То ще ви предпазени от сезонните настинки и грип, от сухата кожа и коса.

3.Лавандула

Лавандулата е растението, което трябва да сложите в спалнята си, ако държите на здравия и спокоен сън. Доказано е нейното положително влияние върху кръвното налягане, сърдечната честота и намаляването нивата на стреса. Тя действа успокояващо на хората от всяка възраст и е лесна за отглеждане. Достатъчно е да я сложите на топло и добре осветено място и да я поливате умерено.

4.Валерианата

Валериана ,със своите мънички бели и розови цветове, ще внесе много свежест в спалнята ви. Освен това сладкият ѝ аромат ще ви помогне да се преборите с безсънието и да спите добре. За още по-добър ефект, можете да добавяте няколко листенца от нея във ваната си, преди лягане.

5.Златен лотос

Златният лотос, подобно на мирните лилии се грижи много добре за влажността на въздуха в стаята. Със своите сърцевидни листа и заради формата в която расте, най-добре е да го поставите в окачена кошница , на леко осветено място и да го поливате веднъж в седмицата.

6.Алое Вера

Алое Вера е растението, което произвежда кислород през нощта и така подобрява качеството на въздуха в стаята. Освен, че ще се отрази добре на съня ви, гелът от листата му се използва и като мехлем при ухапвания от насекоми, изгаряния, порязване и други.

7.Сансевиера

Сансевиерията или „езикът на тъщата“ също излъчва кислород през нощта и подобрява влажността на въздуха и го пречиства. Освен това тя премахва голяма част от вредните химикали във въздуха, като формалдехид, ксилол, бензен и други.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ