HomeЗдравеЗа красива коса - изхвърлете шампоана!

За красива коса – изхвърлете шампоана!

Грижите за косата са много важни, за да може да бъде тя здрава, жизнена и обемна. За да я поддържаме, ние използваме различни козметични и природни измиващи продукти, маски за коса с различни съставки, които я подхранват и предотвратяват косопада и цъфтежа на краищата ѝ.  Но знаете ли, че вече има нов метод за измиването на косата, който се нарича co-washing, при който не се използва шампоан, а само балсам за коса? Той става все по-популярен сред жените, които искат да се справят със своята суха и изтощена коса. 

Какво е co-washing

Co-washing е съкращение от „измиване само с балсам“ и е подходящ дори за тези, които мият косата си ежедневно.  При този метод не се използва шампоан, а само балсам, който прави косата блестяща, мека и лесна за разресване. Предимството на този метод се крие в съдържащите се в балсамите катионни повърхностно-активни вещества, както и бехентримониев хлорид.  Когато тези вещества се смесят с водата, те премахват замърсяванията по косата, при което тя отново става чиста. Разликата от обикновеното измиване е в това, че при този метод, косата запазва голяма част от естествените си масла и така тя не става прекалено суха. Балсамът на свой ред я овлажнява и в резултат тя е по-гладка и копринено мека. От метода co-washing могат да се възползват и жените, които боядисват косата си. При него няма опасност от бързо отмиване на боята и избледняване на цвета, както при миенето на косата с шампоан. Важно тук е да отбележим, че този метод не е подходящ за жените с фина и права коса и тези, които страдат от дерматит или имат мазен скалп. Но дали всеки вид балсам е подходящ за този метод на измиване на косата? 

Балсамите за ежедневна употреба са напълно подходящи. Единствените, които трябва да избягвате са конвенционалните балсами, които съдържат силикон в състава си, който се добавя, за да придаде по-гладък вид на косата. 

Как да измием косата си по метода co-washing?

Първото, което трябва да направите е добре да намокрите косата си, за да може след това равномерно да разпределите балсама по цялата ѝ дължина.  След това вземете необходимото ви количество от него и започнете да масажирате скалпа, като постепенно го разпределите и по цялата дължина на косата. По този начин от нея ще се отделят цялото ненужно количество от мръсотия и остатъци от стилизиращи продукти. След това оставете намазаната с балсам коса за 3-5 минути, след което изплакнете добре,  подсушете и оформете косата си в желаната от вас прическа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ