HomeИдеи за градинатаГрадински цветяСтайни растения, които не изискват специални грижи

Стайни растения, които не изискват специални грижи

Съществуват растения, които не изискват всекидневни грижи и могат да издържат няколко дни и седмици без да бъдат поливани и обгрижвани.

Цветята се нуждаят от грижи, за да разцъфтят в пълния си блясък. Някои са по-капризни и изискват да бъдат обгрижвани по 3-4 пъти на ден, да бъдат премествани от светло на тъмно място и ред други грижи. За тях е необходимо време, с което често не разполагаме.

Въпреки това всеки дом има нужда от цветя. Съществуват растения, които не изискват всекидневни грижи и могат да издържат няколко дни и седмици без да бъдат поливани и обгрижвани. Ето няколко от тях

Сансевиерия

То е известно със своята непретенциозност. Може да бъде отглеждано в почти всякакви условия. Пресажда се веднъж на няколко години и то в момента, когато саксията му вече е прекалено малка. Не се нуждае от наторяване или определена светлина. Расте еднакво добре и на тъмно и на светло. Разликата ще бъде в яркостта на листата, ако го отглеждате на прозореца или в коридора. Рядко се полива, като през зимата дори може да не го поливате. В гъстите му листа има сериозни запаси от влага, които ще му позволят да оцелее няколко месеца без поливане. Разбира се, в резултат на това растежът му ще спре до пролетта, но това ще позволи на Сансевиерията да си почине.

Восъчен бръшлян

Всяко растение се развива най-добре на светлина, но хоя карнозата позната още като восъчен бръшлян може да расте и на по-тъмни места, където слънчевата светлина почти не достига. Не се нуждае от поливане и може да оцелее няколко месеца без вода.

Красула

И то е представителите на цветята с месести листа. Задържат много влага, което им позволява да живеят дълго време без поливане. Не се нуждае от слънчева светлина и издържа на ниски температури до 10 градуса. Единствените грижи, които трябва да полагате за нея е да я отглеждате в малка саксия и да оставяте достатъчно време на почвата да изсъхне между поливанията.

Хлорофитум

На пръв поглед грациозно и нежно растение, за което може да се заблудите, че се нуждае от всекидневни грижи, за да бъде в перфектна форма. Но действителността е съвсем друга. Хлорофитумът не се нуждае от почти никакви грижи. Издържа еднакво добре на суша и влага; на топло и студено; на светло и тъмно. Не се нуждае от редовно пресаждане.

Бокарнея

Това саксийно растение е перфектно за хората, които често пътуват и оставят дома си празен за по-дълъг период от време. То не се нуждае от специални грижи. Може да го поливате веднъж на няколко седмици, но обилно. Бокарнеята има свойството да си складира вода за период на суша. Също така трябва да обърнете внимание на почвата, която е желателно да бъде рохкава, тъй като след обилно поливане влагата да може да изтече през саксията. Влажната почва ще убие растението.

Каланхое

Известно със своите лечебни свойства, каланхоето вирее при почти всякакви условия. Не са необходими специални грижи и не се нуждае от определено място на южен прозорец. Няма нужда от пресаждане. Понася добре резките промени в температурата и цъфтежът му е дълъг. За сметка на това обаче, растежът му е доста бавен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ